Бизнес Водещи новини Общество Туризъм

Ресторантьорският бранш настоява за запазване на ставката от 9% ДДС и работеща мярка 60/40

С предложения за спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на бранша да оцелее, излязоха  двете сдружения на заведенията – БАЗ и СЗБ. . Те изпратиха писма до четирите парламентарно представени сили, преговарящи за съставянето на кабинет. Днес са разговорите в сектор „туризъм“.

На първо място според тях е изключително важно ставката от 9% ДДС да бъде запазена. През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа, посочват от сектора.

Според ресторантьорите мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., на практика означават фалит, особено в ситуация,  при която цените в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%.

БАЗ и СЗБ считат, че обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове. А ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат.

Бързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета. И не на последно място – жизненоважно е да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока. Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно. Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора, се казва още в обръщението на ресторантьорите и собственици на заведения.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *