Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В 22 паралелки в област Добрич малките ученици се върнаха в класните стаи

В 22 паралелки в област Добрич учениците от първи до четвърти клас, чиито родители са декларирали съгласието си да бъдат тествани два пъти седмично за COVID-19, обучението от днес е присъствено, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование /РУО/ Светлана Василева. Училищата с начален етап в областта са 54. Предстои от утре малките деца да се върнат в клас в още шест паралелки.

В община Добричка присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас ще стартира в понеделник или вторник, в зависимост от това дали имат секции за гласуване на изборите, посочи Василева. Там тази седмица обучението все още е на ротация – 50 процента присъствено и 50 процента – в електронна среда, тъй като заболеваемостта от коронавирус в общината е между 250 и 500 на 100 000 души.

Родителите в област Добрич – лидери в подкрепата за редовно Ковид тестване на децата в училище, след София

Учениците от първи до четвърти клас в област Добрич са общо 4 847, сочат данните на РУО. Родителите на 3 147 от тях са подали декларации, че са съгласни децата им да бъдат изследвани с щадящи тестове. В училище се връщат 2 981 деца. Около 150 са тези, които ще продължат да се обучават онлайн въпреки подадени от родителите декларации, тъй като са в паралелки, в които декларираното съгласие е под 50 процента.

Третокласник от Добрич с положителен резултат за COVID-19 при тестване в клас

Тестването премина нормално във всички училища в областта, до 8.30 часа всички бяха приключили, каза Василева. Както Про Нюз Добрич вече писа само едно дете от трети клас е с положителен тест.

c