Здраве Образование Общество

Родителите в област Добрич – лидери в подкрепата за редовно Ковид тестване на децата в училище, след София

Образователното министерство представи обобщените данни за страната, след като изтече крайният срок в който родителите трябваше да подпишат декларация за информирано съгласие децата им да бъдат тествани регулярно, като условия за връщане в класните стаи. Според официалната информация, най-масово – след град София, ще могат да се завърнат най-малките ученици в област Добрич.

Какъв е крайният резултат от първата по рода си извадка за страната, свързана с директната готовност на родители и преподаватели за тестване на най-малките ученици в българските училища с “шадящ” слюнчен тест, за наличие на коронавирусна инфекция

Родителите на 57,03% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76% в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

В 19 области и съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50%. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94% от паралелките.

Ковид стимули: МОН разпредели допълнителни 299 хил. лева за училища и детски градини в област Добрич

На второ място е област Добрич. От 10 ноември, там могат да се завърнат в училищните класни стаи 66,6% от децата от I до IV клас в 70,18% от паралелките.

Най-слаба подкрепа на предложената от образователното и здравното министерства мярка има от родителите в област Монтана. Там едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95% от паралелките в начален етап.

Директори от Добрич с остри критики за тестването на малките деца в училище

Предпоследна в списъка е област Видин съответно с 38,63% подадени декларации за съгласие и 34,65% от паралелките с готовност за присъствено обучение.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *