Образование Общество Туризъм

Одобриха над 3,3 млн. лв. за финансиране на безплатни ученически ваканции за 271 училища в страната

На днешното си заседание, служебното правителството одобри 3 326 450 лева за финансиране както на реализирани, така и за предстоящи почивки по Националната програма „Отново заедно“. От правителствената пресслужба информират, че със средствата се обезпечават пътуванията на 8783 ученици и 888 учители или други ръководители.

Настоящото финансиране се разпределя между 271 училища – 242 общински и 29 държавни. Парите за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните – по бюджетите на съответните министерства.

Безплатните ваканции ще могат да се организират и през настоящата учебна година, припомнят от Кабинета. Програмата е удължена до 14 септември 2022 г. Лагери ще могат да се провеждат и през настоящата учебна, в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

По правило, Министерство на образованието и науката финансира 70% от заявената сума при подаване на формуляра за участие от училищата и 30% – при изпращане на сключения договор с туроператор по електронен път.

Одобрените днес средства се предоставят на 123 училища за изцяло покриване на разходите за почивки. Отделно 18 училища получават 70% от заявените средства, а 130 училища -30%.

Това е шестото финансиране по програмата. Общият бюджет на „Отново заедно“ е 15 млн. лв. от средствата, предназначени за подпомагане на туризма.

Според регламента на “Отново заедно”, за всеки участник в пътуването се осигурява:

  • шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв.
  • настаняване с 5 нощувки
  • храна
  • транспорт
  • застраховка
  • допълнителни дейности

Целта на програмата – да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през миналата, както и настоящата ситуация през първите месеци на учебната 2021/2022 година. Очакванията на експертите в Кабинета са, програмата да помогне за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *