Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ресторантьорите към държавата: 94% от нас са поставени на колене! Действайте сега, защото утре ще е късно!

Две седмици след въвеждането на Зеления сертификат 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Това заявяват в свое обръщение днес две от браншовите организации - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

От организациите казват, че условията по въвеждането на сертификата е принудило хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти.

Браншовиците припомнят своите условия:

1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.

2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10 лв.

3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.

4. Зелените сертификати да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.

5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания не е препоръчително поставянето на ваксина.

Въпреки обещанията нито една от изброените пет точки не присъстваха в заповедта на здравния министър, посочват от двете организации.

Протести имаше в над 25 града, между които и Добрич. От БАЗ и СЗБ настояват за за спешни действия от страна на държавата.

„Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач ..... ? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически“, пише в писмото, в което се настоява за действия сега, „защото утре ще е късно“.

c