Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Срокът за ремонта на участъка ГКПП Кардам – Ген. Тошево изтече, нов път обаче няма

Изтече крайният срок за цялостния ремонт на пътя ГКПП Кардам – Ген. Тошево, но асфалтирано трасе няма. По проект дейностите започнаха през април с кастрене на растителност край шосето, но до юни същински дейности не бяха извършени. Това изкара жителите на с. Кардам на протест на 16 юни, който Про Нюз Добрич отрази. Пътят трябваше да бъде готов до 31 октомври, но това не се случи.

„Нашият път и до момента не е готов. Уж се постараха, фрезоваха и сложиха асфалт на някои по-големи дупки, но до тях се отвориха други. До пролетта ще бъде някакъв ужас и светлинка в тунела не се вижда“, сподели днес за Про Нюз Добрич кметът на Кардам Георги Събев.

Жителите на Кардам протестират заради лош път и питат: Това ли е входът на България?

След кастренето на растителност започнало изкопаване на канавките, както и отводняване. На следващия ден след протеста дошла фрезата и започнала работа по компрометирани участъци. „И всичко беше до там, позакърпиха се големите дупки и толкова. Пътят остана започнат и недовършен. Смятам, че е свършена 20-30% от работата. Полагането на пластовете и асфалтирането на трасето изобщо не е започнато. Няма никаква маркировка и не знам как ще се движим през зимата“, коментира кметът.

Имало информация, че парите са спрени и че не е разплатено за извършените до момента дейности.

„От десетина дни не се вижда някой да работи по трасето. Хората в селото са много разочаровани и ядосани. Обещаха ни в края на октомври пътят да бъде асфалтиран, всички чакахме с надежда, но почти нищо не се случи“, каза още Събев.

Възможно е след изборите протестите да бъдат подновени.

Ограничено движение и ремонти по участъци от пътната мрежа в област Добрич

Про Нюз Добрич научи от директора на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев, че срокът за изпълнението на проекта е удължен и окончателното завършване ще бъде през 2022 година.

„Там имаме и ремонт на ж.п. надлез, за който се оказа, че са необходими допълнителни обследвания. Съоръжението не е обикновен мост, отдолу минава влак, има пропадане, за което трябва да се прецени какво да се предприеме. Затова срокът е удължен“, каза Стратиев.

Про Нюз Добрич отправи запитване и очаква отговор от Агенция „Пътна инфраструктура“ за причините за забавянето и дали финансирането на проекта към момента е спряно.

Дължината на трасето, което трябва да се ремонтира по проекта е 7,7 км. Като цяло пътят от Ген. Тошево до границата с Румъния не е ремонтира от 20 години и е в много лошо състояние.

снимка - архив

c