Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нови мерки в област Добрич: Част от учениците преминават на онлайн обучение

Нови ограничителни мерки се въвеждат в училищата в област Добрич от 15 до 30 октомври заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус и карантинирани учители и ученици. Това реши Областният координационен щаб на заседание днес.

По предложение на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова учениците от 1 до 4 клас продължават присъственото обучение. Тези от 5, 6, 8, 9, 10 и 11 клас преминават на онлайн обучение. Учениците от 7 и 12 клас ще останат в училище. В слетите паралелки в малките населени места, където има седмокласници, обучението продължава присъствено.

Детските градини ще продължават да работят, като се препоръчва там стриктно да се извършва сутрешният филтър и да не се допускат деца със симптоми.

Другата мярка, приета от щаба, е, че непълнолетните ученици няма да могат да посещават заведения за хранене и развлечения без придружител.

С всеки изминал ден броят на карантинираните ученици става все по-голям, посочи д-р Ангелова. Само за последната седмица са карантинирани 301 ученици от 10 училища в област Добрич, 14 деца и двама души персонал от детски градини, а само днес има 8 колектива в учебно-възпитателни заведения, които ще бъдат карантинирани. Само миналата седмица са заболели 17 учители и 33 ученици, както и помощен персонал в училища и детски заведения.

Предложенията за мерките трябва да бъдат съгласувани и одобрени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. След 30 октомври щабът ще прецени дали се налага мерките да продължат или да бъдат отменени.

c