Водещи новини - дясно Образование Общество Политика

Добре дошли или спънки за българите в чужбина да учат в България

В началото на месец октомври 2021 г. от Центъра на бесарабските българи в България /ЦБББ/ изпратиха Отворено писмо до медиите у нас, в което алармират за “въпиюща проява на отблъскване на наши сънародници в чужбина не само от образователната система, но и от България като цяло”.

За подготвящи се промени в постановлението за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, информираха днес от Министерство на образованието и науката /МОН/. По всяка вероятност една от тях ще бъде свързана именно с конкретния казус – кандидатстването в магистърски програми.

В МОН се обсъжда възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование. По този начин статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази промяна без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите-чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в нашата страна.

По изменения в нормативната база, МОН работи от 15 юли т.г. Предложенията трябва да са готови до 30 ноември т.г. Предвижда се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г.

През тази година приемът на чужди граждани с български произход се осъществява според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него ясно е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.

Ето защо през тази година кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности – или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система, припомнят от МОН. Онлайн платформата беше отваряна допълнително няколко пъти, за да се даде възможност на закъснели желаещи да прикачат документи и да бъдат допуснати до кандидатстване. На всяка стъпка от кампанията на кандидат-студентите са изпращани подробни указания и уведомления относно техния статус, като при констатирани несъответствия или липса на документи те са получавали допълнителен срок да ги набавят.  

В началото на месец октомври от Центъра на бесарабските българи в България /ЦБББ/ изпратиха Отворено писмо до медиите у нас, адресирано и до министъра на МОН, до главния секретар на МВР, както и до вицепрезидента на Р България. В него от ЦБББ алармират за “въпиюща проява на отблъскване на наши сънародници в чужбина не само от образователната система, но и от България като цяло“.

Ето какво още съдържа Отвореното писмо от ЦБББ:

(на страница 2 – текст и приложения)

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *