Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добре дошли или спънки за българите в чужбина да учат в България

В началото на месец октомври 2021 г. от Центъра на бесарабските българи в България /ЦБББ/ изпратиха Отворено писмо до медиите у нас, в което алармират за "въпиюща проява на отблъскване на наши сънародници в чужбина не само от образователната система, но и от България като цяло".

За подготвящи се промени в постановлението за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, информираха днес от Министерство на образованието и науката /МОН/. По всяка вероятност една от тях ще бъде свързана именно с конкретния казус - кандидатстването в магистърски програми.

В МОН се обсъжда възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование. По този начин статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази промяна без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите-чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в нашата страна.

По изменения в нормативната база, МОН работи от 15 юли т.г. Предложенията трябва да са готови до 30 ноември т.г. Предвижда се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г.

През тази година приемът на чужди граждани с български произход се осъществява според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него ясно е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.

Ето защо през тази година кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности – или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система, припомнят от МОН. Онлайн платформата беше отваряна допълнително няколко пъти, за да се даде възможност на закъснели желаещи да прикачат документи и да бъдат допуснати до кандидатстване. На всяка стъпка от кампанията на кандидат-студентите са изпращани подробни указания и уведомления относно техния статус, като при констатирани несъответствия или липса на документи те са получавали допълнителен срок да ги набавят.  

В началото на месец октомври от Центъра на бесарабските българи в България /ЦБББ/ изпратиха Отворено писмо до медиите у нас, адресирано и до министъра на МОН, до главния секретар на МВР, както и до вицепрезидента на Р България. В него от ЦБББ алармират за "въпиюща проява на отблъскване на наши сънародници в чужбина не само от образователната система, но и от България като цяло".

Ето какво още съдържа Отвореното писмо от ЦБББ:

(на страница 2 - текст и приложения)

Става дума за десетки откази от страна на Министерството на образованието да бъдат приети за образователна степен магистър на основание ПМС 103. Основание за този отказ е чл.1, ал.1 на Постановлението, където от възможността да се възползват от правото си да учат в България имат лица „постоянно или обичайно пребиваващи в на територията на друга държава“. Въпросният текст е добавен в Постановлението през 2016 г., но през изминалите години придобиването статут на постоянно пребиваващи в България не е бил пречка на студенти българи от чужбина, завършили бакалавър в България, да продължат образованието си у нас като по този начин се възползват от чл.4 на същото постановление, който им гарантира ..пълен курс на обучение на студенти в редовна форма в български държавни висши учинища“.

Тази година такива студенти, които вече са били приети в български висши училища по реда и условията на ПМС 103, успешно завършили обучението за степен бакалавър и междувременно получили статут на постоянно пребиваване, са лишени от възможността да получат пълното образование, т.е. да продължат като магистри.

След многобройни сигнали и оплаквания от засегнати лица, постъпили в МОН, както, може би, и в отговор наше предишно писмо, в което помолихме да бъде преразгледано решението, то наистина бе преразгледано: с вчерашна дата кандидати с отказ бяха уведомени, че МОН, във вид на изключение, благоволява да им дадевъзможност да участват във второ класиране, при условия, че до 08.10.2021 г. предоставят удостоверение за отказ от постоянното си пребиваване в България.

Иначе казано, трябва да избират едно от двете права, които законодателството на България им дава, като на българи: - или да учат тук, или да живеят постоянно. Но не и едното и другото заедно.

Очевидно компетентните ресори в Министерството на образованието, вероятно новоназначени от служебното правителство, са решили да спазват „буквата на закона“, която, според тях е била нарушавана от предишните такива. Въпросът е в чий интерес действат въпросните компетентни служители. Дали в интерес на българската държава, която, за почти вече 30 години от реализиране на дейностите по постановлението така и не започна да разглежда стотиците българи от чужбина, обучавани са сметка на българския данъкоплатец, нито като демографски резерв, нито като решение за преодоляване на кризата на работна ръка.

Дали същите „компетентни лица“ са се замислили, кой ще има полза от това:

  • Висшите училища, за които е публична тайна, че повечето от тях не могат да наберат студенти и прилагат какви ли не механизми за да не се налага да освобождават преподаватели и закриват специалности?
  • Българският бизнес, който постоянно търси работници и служители на всички нива?
  • Или България като застаряваща и катастрофално намаляваща нация?

Защо същите тези „компетентни“ лица, вероятно инструктирани да ревизират нарушенията в прилагането на ПМС 103. вместо да налагат рестриктивни мерки на кандидатите, не са проверили, кой, по чия инструкция и с какви цели е внесъл въпросната - очевидно антибългарска! - промяна в чл.1, ал.1 през 2016 г.?

Обърнахме се към министъра на образованието с молба гореописаното решение да бъде преразгледано (МОН вх.№ 16-942/20.09.2021 г.), но не само че не получихме отговор , но и междувременно ситуацията се влоши още повече.

В заключение бихме искали да Ви уверим в желанието си да бъдем полезни на България, тъй като българите в чужбина и най-вече младите българи в чужбина, както вече подчертахме по-горе, са огромен национален резерв, за привличането на който всички ние - държавните институции и обществените организации - трябва да работим постоянно.

Посоченият случай обаче е показателен за обратното отношение към проблема.

Ето защо разчитаме и на съдействието на българските медии и настояваме:

  1. 1.     Незабавно да се отмени изискването за отказ от постоянно пребиваване на кандидатствалите за магистри, които отговарят на другите критерии.
  2. 2.     Максимално бързо да се пристъпи към преразглеждане на текстовете на ПМС 103 (може да нямаме Парламент, но имаме легитимно служебно правителство, които има всички пълномощия за такава промяна)
  3. 3.     И не на последно място да се установи кой и с каква цел е допуснал тези рестрикции.

Вярваме в силата на българския дух и в единението на усилията в името на една справедлива кауза.

Не очакваме отговор, а действия.

Приложения:

c