Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

След срива на Фейсбук: Зукърбърг се извини, конкуренцията реагира светкавично

След продължилия повече от шест часа срив в работата на трите базови платформи на Facebook, изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг се извини на потребителите за невъзможността за достъп до сайтовете и приложенията на WhatsApp, Instagram и Facebook.

Социалните мрежи на компанията се сринаха снощи - малко преди 19 часа (българско време), оставяйки милиони потребители по целия свят без достъп до профилите си.

След като рано тази сутрин работата им беше възстановена, в съобщение във Фейсбук, Зукърбърг заяви, че платформите вече са достъпни.

Сривът е първият сериозен проблем с платформите на Фейсбук от 2019 г. насам. Тогава достъпът до социалната мрежа беше ограничен за денонощие. Мнозина вече побързаха да изчислят финансовите загуби за компанията. Според финансови анализатори, само загубите на Марк Зукърбърг са за над $6,6 млрд. След обявяването на новината за срива, акциите на Фейсбук паднаха веднага с 5%, а реакцията на конкуренцията беше светкавична.

Срив на трите основни сайта на гиганта Фейсбук – WhatsApp, Instagram и Facebook

Оказва се, че вероятно поради друга грешка или недоглеждане домейнът на Facebook временно е посочен за продажба. Това се случва в онлайн регистратора за търговия на дребно и уеб имена Uniregistry, съобщи българският портал Kaldata.

Домейнът на Facebook – facebook.com за кратко е бил посочен като свободен за продажба. Половин час след като грешката е била регистрирана, домейнът вече не е бил наличен като продаващ се. Все пак, други варианти на името на сайта все още продължаваха да фигурират като налични за продажба.

c