Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Забавно и увлекателно е обучението по китара в НЧ „Й. Йовков-1870” в Добрич

снимка: wallpaperflare.com

В началото на месеца стартира новият творчески сезон в Клас „Китара” на Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” в Добрич. Преподавател е Красимир Димитров – действащ музикант, китарист, в Музикалната школа на културната институция е от 15 години. Часовете се провеждат два пъти седмично, продължителността на всеки е 40 минути.

В момента в Клас „Китара” се обучават основно ученици, сподели за Про Нюз Добрич Димитров. Обучението включва класическа и електрическа китара. То е индивидуално, а също и в Китарен ансамбъл.

Обучението по китара не е лесно, затова материалът се подбира така, че да бъде забавен и увлекателен, каза преподавателят. Той посочи, че всички негови възпитаници изучават и солфеж, защото това е крайно необходимо за грамотността на един музикант. „Децата приключват обучението си с много добра подготовка и познания, които са им полезни и необходими в живота – сподели Димитров. – Китарата е мобилен инструмент, който е приложим както на голямата сцена, така и в компания или като арт-терапия”.

Всяко дете, което има желание, тръпка към инструмента и музиката може да стане възпитаник на Класа по китара в читалището, посочи преподавателят. По думите му е желателно то да е поне втори, трети клас. Обясни, че тогава вече децата са по-самостоятелни, а и преди тази възраст костната система на пръстите не е така изградена, че да свирят с лекота. Димитров сподели, че никога не е късно да започне обучението на китара, това може да стане в четвърти, пети клас, при него са се записвали и деца в девети, десети клас. Сред учениците му има и големи хора, които работят. „Това са любители, записват се временно, например,за да научат нещо”, обясни той.

В Клас „Китара” не се изучават само класически произведения, свирят се жанрови пиеси, популярни песни и други. По желание на учениците се изпълняват и рок парчета, включително и на групи като „Металика”. „Няма никаква ограничения”, каза Красимир Димитров. По думите му интересът към китарата е по-голям сред момчетата, но има и момичета, които се увличат по инструмента.

През годините има негови ученици, които са участвали в национални конкурси, градски мероприятия. Негови възпитаници са приети в музикална академия – както в страната, така и в чужбина. Китаристка, която е свирила при Димитров 4-5 години, в момента е доктор в Кьолн. Независимо какво завършват обаче, учениците ми продължават да свирят, посочи преподавателят.  

c