Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Г. Панайотов: Не човешка грешка е довела до инцидента с МИГ-29 край Шабла, някои действия на земята е можело да се случат по-добре

снимка: БГНЕС

С разчитането на черната кутия на падналия МиГ-29 се потвърждават заключенията в доклада на военна полиция - имало е загуба на ориентация.

По думите на Георги Панайотов - шеф на отбранителните сили на България, не човешка грешка е довела до фаталния инцидент с МИГ-29 по време на съвместните учения Шабла 2021, защото загубата на пространствена ориентация е нещо специфично - "не е толкова лесно обяснимо".

"Съществува и вторична причина, която е посочена в доклада на военна полиция. Има някакви неща, които са ставали на земята, и са можели да бъдат направени по по-добър начин."

Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов по БНТ. 

Той припомни, че следствените органи продължават да разследват смъртта на пилота подп.  Валентин Терзиев и изрази надежда скоро да излязат със заключение.  

"Извън моята юрисдикция е да посочвам виновни."

Ясна е причината за смъртта на майор Терзиев – човешка грешка, три месеца след инцидента с МИГ-29 край Шабла

По думите на служебния военен министър и в кабинета "Янев 2", черната кутия не е била сериозно повредена, въпреки престоя в  морето. Той уточни, че са били необходими координиращи действия с руската страна, което е довело да забавяне на изпращането ѝ за експертно дешифриране на данните в нея. В настоящия момент цялата информация вече е успешно извлечена - до последната секунда на полета.

Министър Панайотов уточни също, че за Русия не са пътували представители на прокуратурата, по тяхно желание. 

Той категорично отрече хипотезата, че самолетът може да е бил свален от бойна ракета, както и че изтребителят е бил в неизправно техническо състояние.

Съвместното учение "Шабла 2021" е проведено под българско командване, подчерта още министър Панайотов.

https://bntnews.bg/f/video/o/1169/b62890bcc2e622e6078d1f32c8a9a19b.mp4

c