Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Умишлено унищожаване на плажни пясъчни дюни в Албена проверява МВР и Прокуратурата в Добрич

Окръжна прокуратура-Добрич е започнала проверка по публикации в медиите, касаещи потенциално унищожаване на пясъчни дюни в курортно селище Албена.

От пресслужбата на Държавното обвинение съобщиха, че проверката е образувана незабавно и има за цел да се установи има ли данни за евентуално извършено престъпление по чл. 278в, ал. 1 от НК, който гласи:

Противозаконното унищожение или повреждане на защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, се наказва с „лишаване от свобода“ до три години или „пробация“, както и с „глоба“ от две хиляди до десет хиляди лева.

Извършването на проверката е възложено на Областна дирекция на МВ-Добрич и предстои да изясни всички факти и обстоятелства около изложеното в публикациите твърдение за „унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море“ и е част от резервата „Балтата“.

След приключване на назначената проверка, резултатите ще бъдат предоставени на медиите и обществеността, уточниха от пресцентъра на Прокуратурата.

Прокуратурата ще проверява сигнал за унищожаване на дюни между Кранево и Албена

Припомняме, че през юни т.г. експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ и РИОСВ-Варна извършиха съвместна проверка по подаден сигнал за умишлено заустване на река Батовска и унищожаване на дюните.

c