Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата ще проверява сигнал за унищожаване на дюни между Кранево и Албена

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ и РИОСВ-Варна извършиха съвместна проверка по подаден сигнал за умишлено заустване на река Батовска и унищожаване на дюните, съобщават от Басейнова дирекция.

По време на проверката е извършен обход на плаж „Кранево–север“, устието на река Батовска, южната част на плажа на к.к. „Албена“ и прилежащата плажна ивица между двата плажа /плаж „Батовски“/.

Констатира се, че водите от река Батовска и течащите повърхностни води, сформирани от територията на поддържан резерват „Балтата“, образуват водно течение, което достига до най-южната точка на плаж „Албена“ до х-л „Гергана“, като след това се отклонява в дясна посока и водите навлизат около 500 м успоредно на плажната ивица по посока с. Кранево /плаж „Батовски“/, след което се изтичат свободно в Черно море. Изтичането на водите от поддържаният резерват и образуването на разлив по протежение на плажа е вследствие на естествени процеси.

Видимо бреговете на водното течение през пясъчната ивица са ерозирали вследствие на повишеното водно количество на течащите повърхностни води, сформирани от територията на резерват „Балтата“. Плаж „Батовски“ попада в защитена местност „Блатно кокиче“, обявена по смисъла на Закона за защитените територии.

 По време на проверката не са установени техника и хора, извършващи отклоняване на река „Батовска“, както и следи от дейности по изместване на течението, сформирано от територията на резерват „Балтата“.

На около 100 м преди естественото вливане в морето на водното течение, сформирано от територията на резерват „Балтата“, е установен канал в пясъка в посока Черно море, с ширина 1м и дължина около 10 м. Предвид констатираното, РИОСВ-Варна е предприела необходимите действия за уведомяване на прокуратурата с цел извършване на проверка по случая и произнасяне.

c