Водещи новини - дясно Образование Общество

МОН: Новите противоепидемични мерки за училищата ще са ясни седмица преди първия учебен звънец

снимка: FT

Седмица преди началото на новата учебна 2021/2022 година ще бъде представен окончателен вариант на противоепидемичните мерки, които ще се налага да се спазват в училищата на територията на страната. Това съобщи по NOVA служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

„В него ще има малки промени спрямо това, което вече сме обявили. Мерките ще са свързани най-вече с носеното на маски, известно облекчаване за децата от 1-ви до 4-ти клас. Те ще трябва да се носят маски, но по време на междучасията, когато се срещат с деца от друга паралелка.”

проф. Николай Денков – кадър NOVA

„Ясно е, че присъственото обучение не може да бъде заменено с електронното. В едни нормални условия електронното образование може да допълва присъственото, но не може да бъде алтернатива. Ние обаче не сме в нормални условия и трябваше да потърсим максимални възможности за присъствено обучение”, уточни проф. Денков.

„Променихме философията на насоките, които са публикувани на сайта на МОН – максимално присъствено обучение, като затварянето ще бъде само при взимане на необходими медицински мерки. Няма да има наедро затваряне в страната.”

Просветният министър уточни, че е важно правилно да се разбере необходимостта от затваряне – то идва изцяло от здравните власти.

„Ние следим дали има локален проблем в дадено училище. Ако има 10% отсъстващи по причини, свързани COVID-19 или ако има едно разболяло се дете – трябва да се затвори паралелката, но това пак не засяга цялото училище и цялата област”, уточни още служебният министър на МОН.

„Миналата сряда по време на Министерския съвет имахме подробно обсъждане какъв ще е подходът тази година. Обединихме се около това, че училищата ще се затварят последни и ще отварят първи – нещо, което е доста различно от миналата година”, обърна внимание Денков.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *