Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

9 години побратимени общини: Първи договор за сътрудничество подписаха кметовете на Ген. Тошево и на Твърдица, Молдова

Днес, 27 август, след деветгодишна история като побратимени общини, кметовете на Генерал Тошево и на молдовския град Твърдица подписаха първи официален договор за сътрудничество на ниво градска власт. Гостуващата делегация от Твърдица е водена от кмета на града Георгий Владимирович Попов.

От общинска администрация съобщиха, че целта на чуждестранната визита е подписване на договор за побратимяване между град Генерал Тошево и град Твърдица, район Тараклия, Република Молдова.

Сътрудничеството на страните ще обхване областите просвета и образование, култура, туризъм и спор, местно самоуправление и икономика.

В своето партньорство двете страни залагат на насърчаване и подпомагане на контактите между представители на местния бизнес, сътрудничество в областта на европейските проекти, развитието на взаимоотношенията си в областта на културата, участия в съвместни прояви, фестивали и концерти, посещенията на детски, ученически и спортни групи за туризъм и състезания и развитие на културен, еко- и  почивен туризъм.

През тридневния си престой на територията на община Ген. Тошево, програмата на бесарабските българи предвижда участие в XXII Добруджански фолклорен събор „Богородица” и посещение в село Кардам, където ще обменят опит с местните самодейни колективи.

От Община Ген. Тошево припомнят, че първият договор за побратимяване, подписан между Общинските управи на Генерал Тошево и Тараклия, Република Молдова, стана факт преди девет години.

c