Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Граждани настояват за кръгови кръстовища на местата с най-тежки катастрофи в Добрич

Във връзка със случаите на катастрофи на кръстовището на бул. „Русия“ и ул. „Христо Ботев“, при една от които загина 3-годишно дете, гражданите настояват там да бъде изградено кръгово кръстовище.

Данните на КАТ Добрич сочат, че за периода от 1.01.2020 г. до 01.06.2021 г. там са възникнали още две катастрофи. В края на юли 52-годишен шофьор получи  наранявания след като предизвика катастрофа на същото това кръстовището.

По този повод гражданите изразиха становище, че най-добре е там да се изгради кръгово кръстовище.

Статистиката на КАТ сочи, че най-много катастрофи стават на кръстовището на бул. „25-и септември“ и бул. „Русия“. За периода от година и половина там са възникнали 6 пътни произшествия, при които има един ранен.

Убит пешеходец има при една от трите катастрофи на кръстовището на бул. „Добруджа“ и бул. „25-и септември“.

Стотици на мирен протест в Добрич заради смъртта на 3-годишния Крис (+снимки) 

Другите проблемни кръстовища в града, където има пътни произшествия с ранени, са между бул. „25 септември“ и „Отец Паисий“, бул. „Трети март“ и ул. „Ген. Колев“, бул. „Трета март“ и ул. „Панайот Хитов“, ул. „Васил Левски“ и ул. „Хан Крум“,  ул. „Каменица“ и ул. „Теменуга“. Четири са катастрофите през този период на кръстовището на ул. „Никола Петков“ и ул. „Вардар“. Ранени има и при пътните инциденти на кръстовищата на ул. „Димитър Ковачев“ с ул. „Христо Ботев“ и ул. „Ясна поляна“.

Про Нюз Добрич потърси отговор от Община Добрич на въпроса дали е обсъждана от администрацията идеята за кръгово кръстовище на бул. „Русия“ и ул. „Христо Ботев“  или на други места в града. От там ни отговориха, че за изграждането на кръгови кръстовища в посочените участъци е необходимо да се извърши цялостен анализ на пътното движение не само локално за конкретното кръстовище, а и на целия район. Контролът на качеството на пътните знаци и пътната маркировка, инспекция по пътна безопасност, както и споделяне на европейски опит от водещи експерти в сферата на пътната безопасност, посочват от общинската администрация.

52-годишен шофьор отне предимство на кръстовище в Добрич и пострада в катастрофа

На въпроса ни какви действия предприема Община град Добрич за намаляване на тежките ПТП в града ни отговориха, че усилено се търсят варианти за вземане на мерки за подобряване на пътната безопасност. В тази връзка в началото на септември е планирана среща с експерти от европейския център за транспорта политика. На тази среща ще бъдат разисквани генералните планове за организация на движението, както и проблемите при планирането им. Предстои изготвяне на генерален план, който да е съобразен с действителната натовареност на улиците и булевардите. Той ще бъде подложен на публично обсъждане и приемане от ОбС Добрич.

c