Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Стотици на мирен протест в Добрич заради смъртта на 3-годишния Крис (+снимки)

Стотици граждани, сред които много майки, се включиха в мирния протест, който се проведе днес по повод трагедията с 3-годишния Крис. Момченцето почина, след като пострада тежко при ужасяваща катастрофа навръх Гергьовден. Тогава шофьор премина на червен светофар на кръстовището на улица "Христо Ботев" и бул. "Русия" и помете автомобила, в който е пътувало семейството на Крис. След зверския удар детето бе попаднало под колата и се наложи тя да бъде вдигната, за да бъде извадено телцето му. След дни в кома и две черепно-мозъчни операции призори в петък детето почина.

Трагедията докосна много граждани. Преди седмица те организираха молитва за изцелението му. След вестта на трагичната му кончина се обединиха, за да изразят своята подкрепа за почерненото семейство. Събралите се настояват за справедливи присъди, а виновните да се озоват зад решетките. Отправен бе призив за повишено внимание при шофиране в условията на град Добрич.

Мирният протест започна с автошествие. Протестиращите бяха облечени в червено, за да засилят вниманието към този цвят на светофара.

Мая Георгиева е близка със семейството. „Чух катастрофата, защото живеем наблизо. Нямах представа, че това са моите близки хора. Минахме от тук, колите бяха размацани. Абсолютен шок, когато разбрах, че са те, че Крис са го изваждали изпод колата. Той е едно сладко дете, дни по-рано моите деца си играха с него и с кака му. Абсолютен шок“, сподели тя. Разказа, как вчера, след като се е връщала от погребението на Крис на съседно кръстовище две коли са минали на червен светофар.

„Не спазват правилата. Вярно е, че светлините на светофарите не се виждат добре. Дори и за нас пешеходците не се вижда кога свети зелено. Но шофьорът в случая с Крис много добре е видял, че свети червено и дори е настъпил газта, защото няма спирачен път“, разказа Мая Георгиева. Тя е категорична, че трябва да има санкции за нарушителите, при това много жестоки. „Явно няма друг начин. Не разбирам защо властите го арестуват за 24 часа и го пускат. Това е пълно безумие. Това е дете на 3 години. Вчера бях на погребението и за мен това беше най-ужасния ден в моя живот – да видя това детенце в ковчега. Мъката е неописуема, не мога да си представя как майката ще живее по-нататък, както и бащата, и каката. Майката не можа да присъства на погребението. Беше помолила своя близка „Отиди да ми изпратиш детето, защото аз не мога да го изпратя. Мъката е неописуема. Нямам думи, с които да го опиша“, сподели майката. Каза, че е очаквала на протеста да има много повече хора. Както и да има представители на Общината, на прокуратурата.

„За мен няма правосъдие в тази държава. Надяваме се за справедлива присъда. Ако това се беше случило с детето на някой от управниците, виновникът нямаше да бъде пуснат. За обикновените хора нещата се случват по един начин, а за привилегированите с власт и пари, по друг начин“, каза тя.

Мария Христова разказа, че преди година тя и детето й са се разминали „на косъм“ от опасността да бъдем премазани от автомобил, който на пешеходна пътека не пожелал да намали. „Живеем на ул. „Отец Паисий“, движението там е ужасно. Въпреки многобройните сигнали и инциденти няма адекватна реакция, дори не си правят труда да боядисат пешеходните пътеки. Свидетел съм как шофьор спира и започва да псува жена, която преминава по пешеходна пътека, защото тя не се вижда. Положението е страшно. Колкото и нещата да ескалират, промяна няма. Апелирам гражданското общество да започне адекватни мерки, да се даде гласност и да има някаква промяна. Настояваме за поставяне на повече светофарни. Чувствам се съпричастна с трагедията на семейството. Смятам, че целият град трябва да е съпричастен, защото си отиде дете по най-нелепия начин. Истината е, че такава трагедия не трябва да се случва никога“, категорична е Мария Христова.

Чичото на Крис заяви, че всички очакват органите да си свършат работата и да има справедлива присъда. Той призова да се кара разумно, защото на пътя има невинни деца и семейства, чиято съдба може да бъде променена за секунди.

Протестиращите оставиха цветя и играчки в памет на Крис на кръстовището, където стана катастрофата.

c