Балчик Водещи новини Общество

На 13 деца, внуци и правнуци се радва столетницата Вълкана Донева от Балчик

Сто години навърши преди дни – на 12 юли, Вълкана Донева от Балчик. Празника си посрещна в рехабилитационен център в с. Кичево, където временно е настанена за лечение, тъй като скоро си е счупила ръката. По повод 100-годишния й рожден я посетихме всички нейни най-близки роднини – аз, брат ми, семействата ни, децата ни, внуците, сподели за Про Нюз Добрич синът й Симеон Донев. Семейството се е почерпило, направило си е снимки, възрастната жена много се е зарадвала.

Донев разказа, че доскоро майка му е била много жизнена, всеки ден се е разхождала, много е контактна. По думите му е с много добра памет, нищо не е забравила – помни и новите неща, и старите. След падането и счупването на ръката си се е уплашила и се е позалежала. В момента е на количка.

Вълкана Донева е родена в Румъния. През 1940 година се преселва с близките си в България. Произхожда от богато земеделско семейство. „Цял живот е работила в земеделието – основно в растениевъдството и животновъдството”, разказа синът й. Ходила е редовно на училище до второ, трето отделение. След това работела на полето, а учила през месеците, в които не е на работа.

„Майка ми е всеотдаен човек, с характер, отстоява си позициите. Много е приказлива и приятна, не че ми е майка”, сподели Симеон Донев. На въпроса „На какво Ви е научила?” отговори: „На труд. На много труд”. Разказа, че като е бил първокласник майка му и баща му отивали на нивата в ТКЗС-то. Дворът бил пълен с животни – крава, овце, прасета, кокошки, гъски. За тях са се грижили с брат си. „Другите деца играеха, а аз в четвърти клас започнах да доя кравата”, каза още синът й. Сподели, че ги е научила да бъдат безкомпромисни в работата си, взискателни към себе си и към хората около тях.

Донев разказа, че всичките сестри  и майката на Вълкана са живели над 90 години. Според него дълголетието на майка му се дължи на това, че винаги и гледала да работи, а сега, когато е вече възрастна, преди да си счупи ръката, да си прави разходки – по 7, 8 пъти на ден. Невремето хапвала каквото се произведе в градината – картофи, боб, чесън, лек. „За мен, волно или неволно, тя е водила здравословен начин на живот, без да си поставя цел да бъде столетничка”, коментира синът й.

Днес Вълкана Донева се радва на 13 деца, внуци и правнуци. Симеон Донев е председател на земеделската кооперация в балчишкото село Храброво, д-р на икономическите науки. Другият син на Вълкана проф. Калю Донев е дългогодишен ректор на Икономическия университет във Варна. Столетницата има четирима внуци – лекар, адвокат, банкер и икономист. Правниците й са седем – единият е икономист, други двама са студенти, учат за агроном и Право, а останалите – ученици.  

„Пожелавам й още да живее, да е здрава, да ни радва с нейното присъствие”, е пожеланието към столетницата на сина й Симеон Донев.

Follow Me:

Related Posts

 1. Катедра " Счетоводна отчетност" ИУ-Варна says:

  Жалко, че никъде в статията не се споменава, че тази жена е отгледала и възпитала един от професорите на България – Проф. дин Калю Иванов Донев, може би от скромност професора не е пожелал да се споменава това, но в едно голямо признания за родителят, поклон

  • Pro News Dobrich says:

   Здравейте!
   В материала пише:
   “Днес Вълкана Донева се радва на 13 деца, внуци и правнуци. Симеон Донев е председател на земеделската кооперация в балчишкото село Храброво, д-р на икономическите науки. Другият син на Вълкана проф. Калю Донев е дългогодишен ректор на Икономическия университет във Варна.”
   С уважение,
   екипът на Про Нюз Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *