Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Няколко сигнала за купуване на гласове в Добрич и Каварна, няма потвърдени

Замесиха рентите в сигналите за купуване на гласове в Добруджа. В страната са образувани 15 нови досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. За област Добрич до момента няма такива

По няколко сигнала за нарушения на изборния процес са работили прокурорите от област Добрич вчера и днес. Нито един от тях не се е потвърдил, поради което няма образувани досъдебни производства, съобщиха за Про Нюз Добрич от Районната прокуратура в областния град.

Днес няма нарушения, които да се проверяват като престъпления, съобщиха от държавното обвинение в Добрич.

Част от сигналите са се оказали анонимни. Дори не се изключва подаването на сигнали за купуване на гласове да се използва за разчистване на лични отношения или като удари по фирмена конкуренция, коментират прокурори.

Извършените проверки не са потвърдили нарушенията.

Единият от тях е бил за това, че земеделска кооперация в района на Каварна предлага по-високи ренти срещу ангажимент от страна на собственика на земя да гласува за определена политическа сила.

Другият пък е бил за това, че в спортна зала в Добрич се правят списъци с имена и ЕГН като се издават абонаментни карти срещу ангажимент да се гласува за дадена партия. Проверката там не е открила такива списъци, съобщиха от прокуратурата.

В прокуратурите на територията на страната за последното денонощие са образувани 166 нови преписки, свързани с нарушения на изборния процес. Общият им брой към 10.00 ч. на 09 юли 2021 г. вече е 466. Същите са по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

За последните 24 часа са образувани и 15 нови досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите, като общият им брой вече е 60.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

c