Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Онлайн и в 4 училища-гнезда се подават документи за прием в гимназиите в област Добрич

От днес до 7 юли се подават заявления от учениците след завършен седми клас за участие в първия етап на класирането в училищата по държавен прием за учебната 2021/2022 г. Класирането се извършва на три етапа. След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си, не запазва мястото си.

Учениците подават заявление (по образец) до председателя на областната комисия към РУО за участие в първи етап на класиране за приемане в VІІІ клас. В заявлението си учениците подреждат по желание профили и специалности от професии, за които отговарят на условията за балообразуване. Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно и обмислено. Подреждането на паралелките/училищата трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните профили и специалности от професии. За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище. Броят на заявените желания е неограничен, важно е тяхното подреждане. Подаването на заявление за участие в първи и в трети етап на класиране се осъществява само по електронен път (online), посочват на сайта си от РУО Добрич.

Вариантите за подаване на заявление са два:

• Първи вариант – самостоятелно подаване (от родител и ученик)

Осъществява се без чуждо съдействие от всяко устройство с достъп до интернет, по което и да е време от денонощието, в определените срокове за подаване на документи. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://priem.mon.bg и индивидуален код за достъп, който е посочен в служебната бележка с резултатите от изпитите.  За начина на подаване на заявление онлайн може да се информирате от приложеното в електронната страница на РУО – Добрич указание.

• Втори вариант – със съдействието на училище гнездо

Определените училища-гнезда за област Добрич са:

- ОУ „Христо Смирненски”, гр. Добрич, ул. „Отец Паисий” № 17;

- ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Балчик, ул. „Христо Ботев” № 6;

- ОУ „Йордан Йовков”, гр. Каварна, ул. „Кирил и Методий” № 17;

- ПГТО „Дочо Михайлов”, гр. Тервел, ул. „Хан Аспарух” № 81;

Работното време на комисиите в училищата – гнезда е от 8.00 до 18.00 часа. В посочените училища - гнезда могат да се подават заявления от всички кандидатстващи, независимо от това къде живеят, къде са завършили 7 клас или къде желаят да продължат образованието си в областта.

Обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране (по входящ номер) е до 13 юли 2021 г. вкл., а записването - до 16 юли. Резултатите от класирането могат да бъдат проверени в електронната система на МОН: http://priem.mon.bg.

c