Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Генерал Тошево кани на празник на лавандулата днес

Празникът на лавандулата в Генерал Тошево ще се проведе днес.

Туристи и любители на лавандулата ще се срещнат в 8.30 ч. на площад „Бялата лястовица“, за да се отправят на развлекателна разходка по лавандуловите пътеки на града – Генерал Тошево, ще пият лавандулова лимонада, ще се радват на приказно красиви гледки, ще гостуват на една от дестилерии от региона.

В 10,30 часа ще бъде поставено началото на лавандуловия базар. В него ще участват търговци, производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани. Щандовете им ще са подредени на площада пред Общината. Организаторите обещават да има и павилион „Сладоледени изкушения“.

В 15.30 ч. малките участници ще рисуват лавандулови етюди, ще говорят за лавандулата и нейното значение в съвременния бит, ще се черпят и забавляват, а накрая една нова Кралица на омайната лавандула гордо ще носи короната.

В 17.30 ч. деловите разговори ще се проведат между държавната администрация, академичния свят и земеделските производители. Новата  университетска специалност „Етерични масла“ ще бъде представена на кръгла маса на тема:  „Модерното стопанство и Нови възможности за отглеждане на лавандула“ . Тя ще бъде представена от доц. д. н. Нели Грозева – заместник-ректор на Тракийски Университет – гр. Стара Загора. Ще бъдат обсъдени и други актуални проблеми пред бранша. Форумът ще се проведе в зала „Йордан Йовков“ в Община Ген. Тошево.

В 18.00 ч. на лавандуловата сцена ще пеят и танцуват творчески състави. В 19.00 ч. кметът  Валентин Димитров ще поднесе своето приветствие към гости и участници в Седмия Национален фестивал на лавандулата.

Веднага след официалното откриване на празника кулминацията на вечерта продължава с впечатляващ спектакъл на професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа".  В края на Фестивалната лавандулова нощ на сцената излиза един от най-любимите млади изпълнители Стефан Илчев.

c