Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Приеха Стратегия за чистотата на Добрич и управление на отпадъците

Поставят нови кошчета за боклук в централната част на Добрич и в парка

Общинският съвет на Добрич прие Стратегия за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община град Добрич.

Основната цел на Стратегията е намиране на нови подходи, създаване на стабилна система за управление на околната среда, отпадъците и подобряване на екологичните условия в град Добрич. Потенциалният ефект от реализирането на настоящата Стратегия върху околната среда ще бъде положителен, тъй като с нея се цели подобряване качеството на средата за живот за всички нас, се казва в докладната записка.

Финансови средства, необходими за прилагането на стратегия за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община град Добрич не са заложени. Те ще бъдат осигурявани от общинския бюджет и други финансови инструменти.

В залата се чуха много коментари и предложения. Посочено бе, че трябва да се обърне голямо внимание на замърсяването с фини прахови частици. Предложено бе да се помисли за финансово стимулиране чрез общински фонд за граждани, които подменят битовото си отопление на твърдо гориво с алтернативно такова.

Стратегията периодично ще се актуализира и ще се направи всичко възможно тя да бъде финансово подплатена, изтъкна зам.-кметът Пенчо Керванов. Той обяви, че от м. септември се предвижда кампания с ученици за разделното събиране на отпадъци. В същото време бяха поискани спешни политики за разделното събиране и оползотворяване на отпадъците, тъй като то по думите на Иво Пенчев е едва 1% от общото количество на боклука.

Керванов добави, че със сметоподдържащата фирма ще започне и по-сериозна поддръжка на площадките около самите контейнери за смет.

Предвижда се подмяна на негодните кошчета за боклук в централната градска част и увеличаване на бройката им, както и поставяне на нови в градския парк.

Предложено бе изграждане на още кучешки паркове, за да се запази чистотата на зелените площи. От общината очакват предложения.Област за прикачени файлове

c