Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Деница Сачева дари ценни архиви на библиотеката в Добрич

Водачът на листата за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС в област Добрич Деница Сачева направи лично дарение на Регионална библиотека „Дора Габе“. То включва копия на ценни архивни документи за живота и дейността на Петър Габе.

Тя сподели, че с интерес ги е издирила в Държавния архив и направените копия ще дари на  фонда на библиотеката.

Дарението включва свидетелство на Петър Габе за завършен 3 клас от 1872 г., документ за постъпването му като опълченец в Руско-турската освободителна война 1877–1878 г., документ за постъпването му като опълченец в Руско-турската освободителна война 1877–1878 г.,
удостоверение за българското му гражданство от 1891 г., телеграми за избора му за народен представител от Балчик, както и тази за касирането на избора му, закъснялата телеграма на разтревоженото добруджанско население до Народното събрание, с която настояват да защитят депутата Петър Габе и др., копия на десетки съболезнователни телеграми по повод неговата кончина, надгробното слово, което произнася Петър Тодоров през 1927 г., както и различни други писма – от главния равин, Съюза на просветата и др.

„Надявам се, че тези копия на документи ще представляват интерес, както за читателите на библиотеката, така и за колегите, които работят в музея, за хола, които имат интерес към личността на Петър Габе. Ще бъдат съхранявани в РБ „Дора Габе“, за да могат да бъдат ползвани и от училищата, които биха могли да правят открити уроци по тази тема, каза Деница Сачева.

Тя връчи комплекта копия от документи на директора на РБ „Дора Габе“ Невяна Христова, която благодари и подчерта, че колекцията „В света на Дора Габе“ съдържа различни документи от Държавен архив за живота и делото на поетесата. Документите за нейния баща ще допълнят и обогатят колекцията“.

Преди няколко месеца съветниците от ГЕРБ/СДС подеха инициатива за възкресяване на паметта на видния наш съгражданин Петър Габе. Председателят на групата съветници Иво Пенчев припомни, че Петър Габе е в основата на прокарването на жп линията в Добруджа и построяването на старата жп гара, след което Добрич се оформя като окръжен град, важен стопански център. “Този чужденец след окупацията на Добруджа от Румъния, макар да избира да остане в София, продължава със силата на перото си да „воюва“ за свободата на Добруджа.

В знак на преклонение пред делото на Петър Габе съветниците от ГЕРБ/СДС поставиха паметна плоча на фасадата на жилищна сграда по ул. „Иван Вазов“ №4, където се е намирала къщата на видния земеделец, общественик и публицист с изключителни заслуги за развитието на Добрич и Добруджа. Там е била родната къща на пооетесата Дора Габе.

Иво Пенчев връчи на заместник-кмета д-р Емилия Баева документите за създаването на барелефа на Петър Габе, с което дарението бе предоставено на Общината. Тя се ангажира при всички събития, когато си спомняме за наши именити съграждани, на барелефа ще има цветя.

Копие от тези документи бяха предоставени също на Регионална библиотека „Дора Габе“ и на Регионалния исторически музей.

Представителят на РИМ Живко Марков съобщи, че д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ е изпратила снимки от откриването на барелефа на правнучката на Дора Габе – Бела, която живее в Канада, а тя е отправила благодарности за жеста.

На събитието в РБ „Дора Габе“ днес присъстваха кандидатите за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС Красимир Николов и Живков Желязков, както и общинските съветници Камелия Койчева и Кина Драгнева.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c