Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Жители на Добрич в подкрепа на трагично загиналия Крис: Искаме справедливост, да спре войната на пътя!

Бащата на 3-годишното момченце: Тръгнах на зелен светофар, последва удар, а после всичко беше в кръв

Жители на Добрич отново излязоха на протест в подкрепа на семейството на загиналия в катастрофата на 6 май Кристиян Иванов.

„Справедлив съд и присъда за трагичната смърт на 3-годишния Крис! Да се спре войната по пътищата! Нека смъртта на Крис не остане символ на страданието, а да се превърне в символ на справедливостта!“ – това се четеше на плакатите, издигнати от хората.

Мариян Иванов - бащата на загиналото дете, заяви, че семейството очаква справедлив процес и присъда и се надява нещата да не се протакат. От катастрофата помни, че тръгнал на зелен светофар и съпругата ми извикала: „Кола, кола!“. След секунди последвал удар, а после всичко било в кръв. „Не може да се кара в града с такава скорост и това да е безнаказано“, каза почерненият баща.

 „Тук съм, защото за войната по пътищата трябва да има справедливи присъди. Това не е просто една катастрофа, това е отнемане на човешки живот“, каза един от протестиращите – Димитър. Той смята, че в подобни случаи често не се стига до справедливи присъди, а процесите се точат с години.

Нина е майка на две деца и е на протеста заради нелепо отнетия детски живот. „Трябва да бъдем по-отговорни. Сега вече извършителят сигурно си дава сметка какво е причинил, но е късно, защото детето няма да го върне никой. Не може да не спреш на червен светофар, не може да караш с висока скорост, недопустимо е това да се случва! Аз също съм шофьор, но когато не се чувствам готова, не се качвам в колата. Ти не си сам на пътя! Трябва да има ефективни присъди, по-строги закони, да не се раздават книжки на всеки – който не може да кара, не трябва да има книжка. Не може да се избиваме по този начин. Искаме да живеем в нормален град. Аз загубих братовчед си – беше на 21 години и загина в катастрофа. Извършителят беше пиян, карал със 160 км/ч.“, сподели Нина.

Офроудърът Кристиян Тодоров посочи, че пътната обстановка става все по-сложна, колите са по-бързи, а не се прави нищо за подобряване на инфраструктурата. „По пътя Добрич - Варна всеки ден има катастрофа, защото движението е много натоварено, а преди 10 години не беше така. На отсечката Шумен – Разград – Русе има трилентов път, а натовареността е подобна. Защо нашият не е такъв? Пазете живота! Трябва да бъдем по-разумни и толерантни на пътя. Добрият шофьор трябва много добре да преценява ситуациите, за да може да реагира, ако се наложи“, каза Тодоров.

Милен Янков е адвокат на семейството. Той смята, че добричката прокуратура работи обективно и че разследването може да приключи в рамките на 6-8 месеца. „Проблемите при разследването на пътно-транспортни произшествия са свързани с липсата на компетентни вещи лица. Малкото кадърни автоексперти са много натоварени, което предполага и по-бавното изготвяне на техническите експертизи. Тези дела се решават от автоекспертизата. Наложената на извършителя забрана за напускане на страната е достатъчно адекватна мярка на процесуална принуда“, смята адвокатът.

42-годишният шофьор, който блъсна колата на пострадалото семейство, има наложена мярка „парична гаранция“, а от днес и забрана да напуска страната.

За причиняване на смърт в ПТП с един загинал и повече от един със средни телесни повреди наказанието е от 3 до 15 години затвор, каза още Янков.

В катастрофата навръх Гергьовден автомобилът на семейството на Крис бе блъснат на кръстовище в Добрич. Шофьорът е преминал на червен светофар с висока скорост. В болница бяха настанени майката, Крис и сестричката му. Момченцето почина по-късно в болницата. Досъдебното производството се ръководи от Окръжната прокуратура.

c