Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Здравна екоекспертиза ще се гледа на днешното заседание по делото за добив на газ в Добруджа

Поредното заседание по делото по жалба на „Русгеоком“ ЕАД – София срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Варна, е насрочено за днес от 10.30 часа в Административния съд във Варна. Предстои да бъде разгледана здравно-екологичната експертиза и изслушано вещото лице - д-р Д. Томов от Медицинския университет във Варна..

Делото бе отложено на 22 март т.г. за днес по искане на жалбоподателя заради разпространила се Ковид инфекция в адвокатското дружество, което го представлява.

Делото бе образувано през 2018 година. С решението на РИОСВ бе отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Става въпрос за четири участъка в областта - „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“.

Искане за отвод на съдията по делото за добива на газ в област Добрич

На предходното през януари съдът изслуша и прие експертизите на 6 вещи лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик, по представените от тях екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза. Тогава бе поискан и отвод на съдията Дарина Рачева с мотива, че „води процеса тенденциозно“, а действията й по делото „недвусмислено показват, че е взела страната на инвеститора, което е недопустимо“. Съдия Рачева реши, че няма основание за отвода й.

Депутатът Албена Симеонова с ангажимент за делото срещу добива на газ в Добруджа

През януари десетки граждани от Генерал Тошево, Добрич и Варна се събраха пред сградата на Административния съд, за да изразят своята позиция против добива на газ в житницата на България. Те заявиха готовност да излязат на протест, за да опазят земята и водата на Добруджа.

Днес също се очаква пред сградата на съдилището да има протест.

c