Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Искане за отвод на съдията по делото за добива на газ в област Добрич

Десетки граждани от Генерал Тошево, Добрич и Варна се събраха пред сградата на Административния съд, за да изразят своята позиция против добива на газ в житницата на България. Те заявиха готовност да излязат на протест, за да опазят земята и водата на Добруджа

Искане за отвод на съдията по делото и отхвърлена от граждани и адвокати съдебно-екологична експертиза по делото за добива на природен газ в Добричко. Това бяха два от ключовите моменти в продължилото над 5 часа днес дело във Варненския административен съд.

Делото е образувано във връзка с намеренията на „Русгеоком БГ” ЕАД да добиват газ в района на Генерал Тошево. Делото е образувано по жалба на компанията против Решение по ОВОС на Директора на РИОСВ – Варна, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ.

Като заинтересовани лица в делото участват трима граждани – Дона Пикард, Иванка Казакова и Айдън Яйя

В началото на днешното заседание Иванка Казакова поиска отвода на съдията Дарина Рачева с мотива, че „води процеса тенденциозно“, а действията й по делото „недвусмислено показват, че е взела страната на инвеститора, което е недопустимо“. Искането за отвод беше подкрепено и от адвокат Петър Николов, който представлява Айдън Яйя.

Съдия Рачева реши, че няма основание за отвода й.

Тя не прие и исканията за отхвърляне  на тройната съдебно-екологична експертиза. След няколкочасов разпит на тримата експерти юрисконсултът на РИОСВ-Варна, адвокатите на тримата граждани, както и Иванка Казакова, изразиха неудовлетвореността си от експертизата и настояха съдът да не я приема. Въпреки това съдията по делото реши, че тя трябва да бъде приета.

Експертизата беше с поставен въпрос „Разгледани ли са кумулативните въздействия и направена ли е детайлна сравнима оценка на кумулативното въздействие от изпълнението на всички фази и етапи на инвестиционното предложение, включително и на предвидените за използване технологии?“

В заключението на тройната съдебно-екологична експертиза се казва: „Въз основа на направения преглед на предоставената документация, на нормативната уредба и на наличните методически указания, считаме че са разгледани кумулативните въздействия и е направена детайлна сравнима оценка на кумулативното въздействие от изпълнението на всички фази и етапи на инвестиционното предложение, включително и на предвидените за използване технологии.“

Това заключение, както и самата експертиза, бяха оспорени от Иванка Казакова и адвокатите. Затова те настояваха за нова експертиза, но съдът не прие това.

Така по делото остана да бъде изслушана още само една експертиза - здравно-екологичната. Тя е възложена на д-р Д. Томов от Медицинския университет във Варна. В зала днес той заяви, че след назначаването му за вещо лице по делото счита, че върху него се оказва натиск, за да не успее той да изпълни задачата си в срок. Днес съдията даде последна отсрочка д-р Томов да завърши експертизата до 28 февруари.

Тя трябва да бъде разгледана на следващото заседание по делото на 19 март 2021 г. от 11.00 ч. Съдът предупреди вещото лице, че това е последен краен срок и при непредоставяне на експертизата, ще бъде глобено и освободено.

Съдът прие представените доказателства за извършените сондажни работи в глинестия пласт, от които стана ясно, че в този интервал ядково сондиране не е извършвано и не е взета ядкова проба. По искане на заинтересована страна, съдът изиска от Министерство на енергетиката ежедневните рапорти за взетите сондажни ядкови проби от въпросния глинест пласт. Постави задача на жалбоподателя да отговори на въпроса, дали се пази, къде и в какво количество материал от пробите. Даде 7-дневен срок на страните за прецизиране на задачи към повторните и нови експертизи, поискани във връзка с оспорването на приетата тройна съдебно-екологична експертиза.

Досега съдът и изсушал и приел експертизите на 6 вещи лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик, които са представили  екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза.

Във връзка с епидемична обстановка в съдебната зала на откритото заседание присъстваха съдебният състав, вещите лица, прокурора, страните по делото и журналисти. Поради високия обществен интерес към делото, с разпореждане на Председателя на съда – съдия Елена Янакиева, на заинтересовани граждани бе дадена възможност да наблюдават паралелно заседанието по делото на живо излъчване с екран и звук в зала №3 в съда.

Въпреки студа, десетки граждани от Генерал Тошево, Добрич и Варна се събраха пред сградата на Административния съд, за да изразят своята позиция против добива на газ в житницата на България. Те заявиха готовност да излязат на протест, за да опазят земята и водата на Добруджа. 

c