Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Депутатът Албена Симеонова с ангажимент за делото срещу добива на газ в Добруджа

Народният представител от Демократична България, избран от област Добрич, Албена Симеонова публикува позиция относно кампанията "Добруджанци срещу добива на газ!"

„В Република България има изрична забрана на методи за проучване и добив на неконвенционални въглеводороди.

Страната ни, като част от Европейския съюз, е поела ангажимент за преход от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия и не може една компания, каквато е "Русгеоком БГ", да се опитва да направи такова нещо.

Рисковете за околната среда, за водоносния хоризонт, за плодородната земя на Добруджа, са в пъти повече от евентуалната икономическа полза при такова начинание.

Общественият интерес в този случай силно надделява над частния“, посочва депутатът.

Тя обяви, че, ако делото бъде изгубено във Варненския съд, от Зелено движение поемат ангажимент и ще осигурят експертиза за последната съдебна инстанция в София.

Припомняме, че за 10,30 ч. утре в Административния съд във Варна е насрочено поредното и вероятно последно съдебно заседание по делото, образувано по жалба на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда № ВА-1/2018 г. от 01.02.2018 г. на Директора на РИОСВ – Варна, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ.

c