Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Зорница Михайлова е новият депутат от Добрич, напуска Общинския съвет

Утре, в Деня на българската Конституция и Деня на юриста, клетва като народен представител от Добрич ще положи адвокат Зорница Михайлова. Както Про Нюз Добрич първи съобщи, тя влиза на мястото на водача на листата на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, която временно напуска Народното събрание, за да приключи мандата на правителството в оставка, в което тя е министър на труда и социалната политика. Решението на ЦИК за това е с
№ 2455-НС, публикувано току-що.

По Конституция не може да си едновременно депутат и в изпълнителната власт. Казусът засяга 14 министри от действащото правителство, както и двама заместници.

Зорница Михайлова ще избира – депутат или общински съветник в Добрич

В Централната избирателна комисия е получено писмо с вх. № НС-02-59 от 15.04.2021 г. от Народното събрание, с което председателят на Народното събрание уведомява ЦИК, че членовете на Министерския съвет, подал оставка пред новоизбраното Четиридесет и пето Народно събрание, обявени с Решение № 2438-НС от 9 април 2021 г. на ЦИК за народни представители са положили клетва 14 министри, сред които и Деница Сачева. В същото писмо се сочи, че съгласно чл. 111, ал. 3 от Конституцията на Република България по отношение на тези народни представители, които са членове на Министерския съвет в оставка, съществува конституционното задължение да изпълняват функциите си като министри до избирането на нов Министерски съвет. В тази връзка председателят на Народното събрание иска Централната избирателна комисия да обяви по заместване за народни представители следващите в листите на коалиция ГЕРБ-СДС за времето, през което горепосочените лица изпълняват функциите на членове на Министерския съвет.

На мястото на Деница Сачева влиза третата в листата Зорница Михайлова.

За целта тя освобождава мястото си в Общинския съвет в Добрич, тъй като ЗМСМА казва, че правомощията на общински съветник се прекратяват, когато той бъде избран за народен представител.

Предстои утре Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията на Зорница Михайлова и да обяви следващия в листата на ГЕРБ-СДС общински съветник. Това е д-р Добрин Добрев. Предстои групата съветници от коалицията да избере и председател, тъй като досега такава беше именно Зорница Михайлова.

c