Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зорница Михайлова ще избира – депутат или общински съветник в Добрич

Пред дилема предстои да се изправи Зорница Михайлова, която е трета в листата на ГЕРБ-СДС в Добрич.

Причината е в това, че водачът Деница Сачева е министър във все още действащото правителство.

Защото по Конституция не може да си едновременно депутат и в изпълнителната власт. Казусът засяга 14 министри от действащото правителство, както и двама заместници, които ще трябва да излязат от Народното събрание веднага след като положат клетва утре. Коментира го пред „24 часа“ доц. Наталия Киселова – доктор по конституционно право, дългогодишен съветник и секретар на предишните двама президенти по юридическите въпроси.

Веднага след като бъде конституиран парламентът, правителството на Бойко Борисов трябва да депозира оставката си пред него. И подало оставка правителството ще продължи да работи, неясно докога. Според Закона за противодействие на корупцията, има едномесечен срок, в който да решат дали  да са министри или депутати.

Това решение трябва да вземе и Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. Ако тя реши да продължи работата си в правителството до избирането на ново, ще трябва да освободи за това време мястото си в Народното събрание.

„С колеги поддържаме мнението, че на тяхно място ЦИК трябва да определи нови народни представители“, коментира доц. Киселова. След първото заседание министрите трябва да излязат от парламента и на тяхно място да влязат следващите  в списъците“, смята тя.

"Министрите в оставка може и да не положат клетва, а да го направят по-нататък, но тогава парламентрната група ще бъде с по-малко народни представители. Те ще са министри в оставка, докато се избере следващото правителство, и тъй като е неизвестно колко време, затова според мен по-разумно е да влязат други хора. Сроковете колко време е възможно да са едновременно депутати и министри в оставка може да се видят в Закона за противодействие на корупцията. Там има един текст, който казва, че в рамките на един месец този, който е избран или назначен, трябва да се освободи от несъвместимостта си. Според мен надделява разбирането, че когато си и народен народен представител, и министър, не можеш да чакаш месец, по-разумно е, като положат клетва, да влязат следващите“, посочва още доц. Наталия Киселова.

Ако се действа по този начин, следва утре след като се закълнат като народни представители, министрите, сред които и Деница Сачева, да излязат от парламента временно.

Тогава на нейно място трябва да влезе следващият в листата на ГЕРБ-СДС Зорница Михайлова. Тя обаче е общински съветник, както и много от останалите в листата. А чл. 30 от ЗМСМА казва, че пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно при избирането му за народен представител.

Така Зорница Михайлова  ще трябва да избира дали да влезе в парламента за оставащото време, в което Деница Сачева ще е министър, или ще предпочете да е общински съветник. Още повече, че нейното име е едно от спряганите за председател на ОбС.

Член на местния парламент, но в Балчик, е четвъртата в листата д-р Маргарита Калинова.

Не е общински съветник петият – Живко Желязков, настоящ зам.-областен управител.

Дали тези промени ще се наложат ще стане ясно в следващите няколко дни.

c