Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

80-годишен юбилей празнува добруджанското НЧ „Светлина 1941“

Днес, 9 април, НЧ „Светлина – 1941“ – град Генерал Тошево, отпразнува своя 80-годишен юбилей по различен от предходни години начин. Предвид пандемичната обстановка в цялата страна и всички забрани и ограничения, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция от COVID – 19, истинско празненство в културната институция, за съжаление, нямаше. Нямаше концерт, нямаше и никакви други тържествени събития. От НЧ „Светлина – 1941“ подредиха единствено изложба, която представя развитието на читалището през годините и най-паметните събития в неговата история.   

9 април е ден, в който наследници и добруджански общественици изразяват почит към създателите на читалището, учредили го през далечната 1941 г. Това са Минчо Цонев, Павел Атанасов, Йордан Илиев, Атанас Инджиев, Иван Михов, Владимир Чардаклиев, Сия Велкова, с проверителна комисия -Тодор Михов, Владимир Чардаклиев и Иван Николов и тези които продължават делото им с чувство за отговорност пред поколенията. Това са онези хора - истинските патриоти, будни умове и талантливи просветители, основателите на народното читалищно дело, които не са търсили облаги за себе си, нито признания за делата си. Единственото, което истински ги е вълнувало, е духовното просвещение на българския народ и неговото израстване.

Настоящата 80-годишнина носи завета на поколения читалищни дейци, записали имената си в читалищната летопис. Читалището събира и сближава всички, които го обичат, а чрез него всички ние се превръщаме в частица от българската и европейска култура.

Вече осем десетилетия това културно светилище е пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие, като особен принос за това имат  Георги Шивачев, Бай Жоро, Димо Димов, Борис Бръмчийски, Курти Велев, Стойчо Стойчев, Йордан Великов, Любомир Чимширов, председатели, секретари, настоятели, библиотекари, служители и членове на читалището – всички, които са вградили знанията и душата си в това дело. Все още са живи в паметта на всички граждани спомените за театралните и сатирични спектакли, за хористи и артисти, самодейци и ученици, отдали години от живота си на читалището.

източник: Община Ген. Тошево

c