Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

С политически консенсус бе прието в Добрич да се открие медицински филиал

С политически консенсус и пълно единодушие Общинският съвет на Добрич гласува в града да се открие филиал в структурата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Всички общински съветници се обединиха около идеята, а зам.-кметът д-р Емилия Баева благодари за подкрепата.

Проектът предвижда във филиала да се провежда обучение по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ по учебен план и програми, отговарящи на единните държавни изисквания и на европейските и световни стандарти с придобиване на общообразователно-квалификационна степен „бакалавър“ и възможност за практикуване при условията на болничната помощ.

В докладната записка се казва, че Община град Добрич разполага със съвременна материално-техническа база за придобиване на общи и специализирани клинични знания и умения, както и с квалифицирани специалисти, които да подкрепят практическите занятия на студентите. Посочва се, че проведени анкети показват, че зад тази идея стоят 811 граждани и 482 здравни специалисти от „ДКЦ І“ ЕООД, „ДКЦ ІІ“ ЕООД, ЦПЗ „П. Станчев“, Медицински център „Вива Феникс“, МБАЛ Добрич, МБАЛ Балчик и МБАЛ Каварна. Получена е и писмена подкрепа за реализиране на идеята от съсловни организации, асоциации, здравни институции на територията на Общината.

Д-р Баева посочи, че има уверение, че мораториумът за разкриване на филиали на учебни заведения ще се премахне в частта за медицинските университети. На въпрос къде ще бъде разположен филиалът, зам.-кметът отговори, че има различни предложения. Сред тях за Центърът за бизнес и култура, Стоматологичната поликлиника /втори и четвърти етаж/, закритото училище „Отец Паисий“, бившият терапевтичен корпус на МБАЛ Добрич. Може да се ползва и част от ремонтираната база на Природо-математическата гимназия. Мястото ще бъде определено, след като се получи принципно съгласие от държавните органи за разкриване на филиала.

„Надяваме се и сега, както преди години, да станем привлекателни за студентите с този филиал. Може да се ползва общежитието на Международния колеж, както и базите на здравните заведения за практически обучения. Чрез фонд „Здраве“ можем да стимулираме студентите, след като завършат“, каза още д-р Баева.

c