Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Доц. Кунчев: Причината за ситуацията в дома в Опанец е нежеланието на персонала да се ваксинира

„Добрич е идеалният пример за това, което се случва в целия свят, и което доказва, че основната цел на ваксината не е да не се срещнете с вируса, а да не стигнете до тежко протичане и усложнения“, заяви на редовния брифинг на здравните власти държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

14 ваксинирани от дома в Опанец с положителни проби за COVID-19

Според него причината за създалата се ситуация в дома в с. Опанец е нежеланието на персонала да се имунизира, когато му е било предложено. „Той внесе инфекцията и той доведе до тази ситуация. Това е още по-показателно за това къде какви мерки се взимаха – това са хората, на които ние най-напред предложихме ваксини, знаейки, че тези домове са едни от най-рисковите“, посочи Кунчев. Той съобщи, че е получил есемес от Добрич, че четирима от приетите в болница шестима души от дома в Опанец са изписани, така че към днешна дата няма имунизиран, който да е в болницата.

В отговор на въпрос доколко ваксината осигурява защитата, на която разчитаме, визирайки случая в Опанец, министър Ангелов заяви: „Винаги съм казвал, че ваксинираните или преболедувалите могат да бъдат преносители на вируса. Очаквахме такова нещо и то се случи в живия живот – хората, които са ваксинирани, имат реално възможността да бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си. Затова всеки ваксиниран и преболедувал е добре да носи предпазни средства, тъй като може да бъде носител и да разпространява инфекцията“, посочи министърът и добави:

„Хората в дома са две категории от ползватели – те са 40 човека , 14 човека от тези, които в момента са заразени, са били ваксинирани. От ваксинираните само двама са имали лека кашлица и температура. Нямаме никакви притеснения за тези хора. Хората, които не са били ваксинирани, имат по-сериозна клинична картина. Също така един от служителите, от когото тръгва заразата, е неваксиниран. Отново казвам, че ваксинираните са предпазени от тежко боледуване и от постъпване в лечебно заведение.“ 

c