Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

14 ваксинирани от дома в Опанец с положителни проби за COVID-19

14 потребители от Дома за пълнолетни лица с деменция в добричкото село Опанец, които са били ваксинирани с две дози с „Пфайзер”, са дали положителни резултати за COVID-19. Това съобщи за брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова.

Втората доза на положителните е поставена на 26 февруари. Според доклад да директора на дома в Опанец първите им симптоми са се появили около 7 март, някъде на деветия ден след втората игла. Двама от ваксинираните и положителни са хоспитализирани.

По думите на д-р Ангелова производителите на ваксини обясняват, че поставянето им не предпазва от заразяване. Ваксината предотвратява тежките хоспитализации, позволява леко протичане на заболяването, обясни тя.

След получаване на сигнал за лице, положително на СOVID-19, в дома в Опанец са правени изследвания на два пъти. При тях се установява, че общо положителни са 31 потребители и шестима от персонала.

Към днешна дата в болница са и петима домуващи, които са положителни, но не са ваксинирани. От хоспитализираните общо седмина домуващи шестима са в Държавната психиатрична болница в село Карвуна, очаква се днес или утре да бъдат изписани. Те са в добро общо състояние, нямат дихателни проблеми, афибрилни са. Един потребител е настанен в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Той е в малко по-тежко състояние – с по-ниско насищане на кръвта с кислород и доста по-раздвижени лабораторни изследвания. Очаква се да остане по-дълго време в болницата.

Починали са двама от домуващите, каза д-р Ангелова. И двамата не са били ваксинирани, имали са придружаващи заболявания.

Директорът на РЗИ съобщи, че карантината на първите положителни в социалното заведение вече е изтекла, те са в добро здравословно състояние. Изолацията на вторите изследвани изтича на 27 март. За сега няма информация сред тях да има пациенти в тежко състояние или да имат някакви оплаквания. На практика взривът в дома в Опанец е на приключване, каза лекарят.

Тя сподели, че още от началото всички разпоредени противоепидемични мерки в социалното заведение са изпълнени. Разделени са положителните от отрицателните потребители. За положителните е осигурен отделен персонал, който да ги обгрижва и не контактува в отрицателните. Всички хора от персонала, които обгрижват положителните, преди да се завърнат на обичайния си режим на работа, се изследват допълнително с тестове и ако са отрицателни тогава се допускат да обслужват отрицателните потребители на услугата.

c