Водещи новини - дясно Здраве Общество

Доц. Кунчев: Идните 2-3 седмици ще са последните критични, избор на ваксини – след 2-3 месеца

снимка: кадър-БНТ

  • Критични ще са последните седмици на месец март
  • Реален избор на ваксини ще има при осигурен достатъчен брой от различните препарати
  • 20% от новите случаи у нас са на лица под 19 години
  • На съвременното човечеството му престои среща и с други вируси, изчезнали преди стотици-хиляди години

Това е последният връх, който трябва да минем – в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там в доста страни около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

“Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина”, каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври – ноември са се променили.

  • Първо – той се предава по-лесно.
  • Второ – променена е клиничната картина. “През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене”, заяви Кунчев.
  • Третото – промяната във възрастовите групи. 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш – ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило – но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

“При нигерийския вариант промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, тя да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно. Но това е най-лошият възможен вариант”, уточни доц. Кунчев.

Според него, зараза влиза и от Занзибар, но не в големи размери, тъй като по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.

Глобалната тенденция е да се преминава към ваксиниране с една доза, тъй като това значително улеснява самия имунизационен процес, коментира доц. Кунчев.

Според него, до два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини, ще има и количества, както и възможност за реален избор на ваксина.

“Дай Боже да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април – към тях ще се добави новата ваксина на “Джонсън”. Ако голямата армия на общопрактикуващия лекар се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден. Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има”, категоричен беше главният държавен здравен инспектор.

Той препоръча на всички, които са направили първа доза ваксина, да направят втората на същото място, където за всеки един пациент се пази и втора доза.

Доц Кунчев прогнозира, че ако голямата армия на общопрактикуващите лекари се включи, “ние сме в състояние да правим 50-60 хиляди дози дневно”.

Държавният главен здравен инспектор категорично отхвърли твърденията, че някога в българско лечебно заведение е отказвано да бъдат лекувани хора със заболяване, с аргумент, че се лекуват приоритетно пациенти с COVID-19.

“Никога не е спирала спешната дейност, никога не са спирали онкоцентровете.”

В края на разговора, доц. Кунчев допълни:

“Очакваме много други вируси, които ще дойдат от животинския свят – такива, които заради промените в климата придобиват възможност да прескачат видовата бариера. Такива, които, от замръзналите тундри в Сибир, ще се размразят и ще излязат. Ще се срещнем с причинители, които са изчезнали от Земята преди стотици-хиляди години. Сега отново ще ги видим. Причинители винаги ще има.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *