Водещи новини - дясно Общество

Фондация „Вигория“ отличи краеведа от Добрич Атанас Пеев

 Фондация „Вигория“ обяви наградените с Почетен плакет „Златна детелина“ – 2021 г. Между тях е и Атанас Пеев, краевед, носител на званието „Почетен гражданин на гр. Добрич“                  

Фондация “Вигория” удостоява с Почетен плакет “Златна детелина” краеведа от Добрич Атанас Пеев за особени заслуги в област “Култура”. Отличието му се присъжда за неговата цялостна творческа дейност в създаването на книги и публикации с краеведска насоченост, които го определят като един от най-ревностните изследователи на добруджанския фолклор и родознание, за високото родолюбие, всеотдайност и доброволен труд като дългогодишен председател на Дружеството на краеведите в Добрич и като член на Управителния съвет на Българската генеалогична федерация. Той е отличен за неговата отговорност пред младите поколения, за пример и послания чрез богатото му литературно наследство.

Атанас Друмев Пеев е роден на 1 ноември 1936 г. в добричкото село Златия. Коренът му по майчина и бащина линия от три поколения е добруджански. Завършва с отличен успех средното си образование в Добрич – в Техникума по механотехника „М. В. Ломоносов“, а във Висшия институт за народно стопанско, гр. Варна, се дипломира със специалност „Икономика на строителството“. От дете е закърмен в семейството си с любовта към род и Родина, към фолклорните обичаи и традиции. Дължи много на баща си, който имал невероятна памет и е познавал в подробности родовете в Златия. Умението да съхранява паметта за живота на селото, се предава на сина, който  започва да публикува на краеведска тематика ненавършил 16 години – през август 1952 г е публикувана първата му статия във в-к „Добруджанска трибуна“. Той се насочва към журналистическа кариера, която започва през 1961 г. като главен редактор на местния вестник „Октомврийска победа“ в с. Карапелит. От 1971 г. продължава като щатен кореспондент на БТА в Толбухински окръг до 1987 г., като е бил и главен редактор на в-к „Добруджански строител“ от 1983 до 1986 г.

Зад неговите 34 книги, всички свързани с Добруджа, стои огромен труд. Защото написването им е свързано с издирване, изследователска работа, упоритост и професионализъм – за да се изтрие праха от отминалите времена, да се съживят тъжни, но и весели събития, и да се съхранят златните  отломки от спомени, песни, танци, обичаи и традиции на своя народ. За написването на книгата „Сивковият род“, Атанас Пеев е анкетирал повече от 200 потомци от около 30 градове и села, използвал е спомени, писма и документи от богатия си личен архив. Авторът е един от тези, които са положили началото на практическата родоизследователска дейност в Добруджа. Негово дело са историите на родовете на родителите му по майчина и бащина линия. Освен това е проучил всички родове в Златия. Организирал е няколко срещи с потомци на Сивковия, Караниколовия и Димиджуковия /Попадийчевия/ род в Добрич, Стралджа, Алфатар, Ген. Тошево, Ловчанци и Гурково, Казанлъшко. Сивковият род е първият напълно проучен голям род в региона.
Атанас Пеев е автор на монография за бившата Смолнишка община в Добричкия регион и на две монографии за родното си село. Записал е в автентичен вид около 2500 анекдота от страната, над 400 добруджански народни песни, 52 игри от детството си и 44 народни обичаи и обреди от родния край. С родоизследователска дейност се занимава повече от 68 години. Автор е на книгата с очерци „Добруджански строители“. Участва в сборника „Знай своя род“ (1983). И още много заглавия на книги с родоведски и краеведски проучвания от района на Добруджа: „Отломки от миналото”,  „Дай, бабо, огънче”, „Ехо от вековете”, „Сродени с Добруджа”, „Добруджански селища с имена на видни личности” , „Кметовете на град Добрич”, „Личности и събития” и други.  Съставител и редактор е на изданията „Десет години в служба на Добруджа”, „По пътя на живота”, „Историческа и родова памет на село Владимирово, Добричко” и др. Двадесет и пет от неговите книги са включени в международния книгообмен.

Атанас Пеев има над 200 публикации на краеведска и родоведска тематика в специализирани научни сборници, вестници и списания. Редактирал е над 46 книги с родоведска тема, а други шест е рецензирал. Бил е съставител на научни сборници. С архивни снимки, документи и книги с автографи от видни личности от личния му фонд са уредени седем самостоятелни изложби. Участвал е с доклади в научни конференции. Той е един от големите дарители на Държавния архив в Добрич – дарил е  над 660 архивни документа, обхващащи периода от 1896-2020 г. на родоизследователска тема в централния и местен печат. Цялата му огромна дейност като краевед говори не само за неговото родолюбие, но и за умението му да събира, да систематизира архивни документи, да анализира и да ги представя в логическа последователност в книгите си, за да станат достъпни за обикновения читател.

От 1993 г. Атанас Пеев е член на Управителния съвет на Българската генеалогична федерация „Родознание“. По негова инициатива през 2000 г. в Добрич е учредено Дружество на краеведите – първото в града и в Добруджа. Той е председател на това дружество от създаването му, а от 2020 г. е негов почетен председател. Дружеството издава сборника „Краезнание“, на който е главен редактор от създаването му до днес. През 1992 г. в Добрич е създаден клуб „Родознание“, единствен в региона, пак по негова инициатива.

Активната социална и родолюбива дейност на Атанас Пеев  са оценени високо. За работата му като краевед и родоизследовател са поместени статии във вестниците „Добруджанска трибуна“, „Кооперативно село“, „Земеделско знаме“, „Труд“, „Нова светлина“ и „Народна младеж“ и др.   Удостоен  е с почетния носим знак „Дарител“ на Фонд „13 века България“ (1986).   Той е двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България (2006 и 2010) и трикратен носител на същото звание, на БГФ „Родознание“ (2006, 2011 и 2016), и е вписан в нейната Почетна книга. За принос в духовното развитие на Добрич, Добруджа и България е награден с грамота и „Почетен знак“ на Община град Добрич (2011). За проявен професионализъм като кореспондент на БТА в бившия Толбухински окръг, за активната му краеведска дейност и за приноса му в изследването на добруджанския фолклор е удостоен с грамота и с почетната значка на СБЖ „Златното перо“ (2011). През 2002 г. Атанас Пеев получава званието „Почетен гражданин на Добрич“. Двоен носител е на наградата Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011). За общественополезната му дейност като журналист, за приноса му в краеведческото дело и за неговото изследване, свързано с опълченеца Георги Минков Сивков, който е от Варна (в града има улица с неговото име, но той е свързан и с Добруджа, защото майка му е от Шабла), през август 2019 г. Атанас Пеев получава високото отличие – златен почетен знак „За заслуги към Варна“, който му бе връчена на 15 август 2019 г. лично от кмета на Варна,   г-н Иван Портни.  Във връзка с 80-годишнината от подписване на Крайовският договор и връщане на Южна Добруджа в пределите на България, Атанас Пеев е удостоен с Почетната грамота „Златна детелина“ на фондация „Вигория“ (2020) г. Той е носител на званието Заслужен деятел на Българския червен кръст и Заслужен деятел на СБА. Член е на Съюза на българските журналисти (1980), на Съюза на учените в България (1998), на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006). Името му е споменато на стр. 392 в издадения през 1998 г. от варненското издателство „Славена“ справочник „Кой кой е в българската култура“.

Атанас Пеев вече е подхванал 85-та си година. С родоизследователска дейност той се занимава около 68 години.  Интересът му към социалния живот не пресеква и досега. Не пресеква и интересът към неговите издания, които са извор на познание, често са цитирани като използвана литература в статии и изследвания. Нека му пожелаем още дълги години здраве и творческо вдъхновение.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *