Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

"Зелени коридори" и 24/7 кабинети за желаещи анти-ковид ваксина, над 200 за ден са само в Добрич

„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим „зелени коридори“ за ваксинация.“ Това съобщи днес министърът на здравеопазването, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в УМБАЛ „Александровска“.

В рамките на днешния ден, Министерството на здравеопазването ще даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може на местата с много желаещи, да се работи извънредно, а при необходимост - и денонощно. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп, подчерта здравният министър.

По тази причина на заместник-министрите на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.

„Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа: Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, отново призова проф. Ангелов.

Само за ден над 200 са се записали за имунизация в Добрич

Заради големия брой заявили желание да се ваксинират, освен обявения имунизационен кабинет в сградата на а РЗИ-Добрич, от днес (21 февруари) ваксинират и в двата кабинета - в ДКЦ-1 и ДКЦ-2, както и в медицински център "Вива-Феникс". Създадена е организация на територията на областта, за да не се допуща струпване на много хора пред един кабинет, предвид големия брой обаждания както и да не се претоварват колегите, които поемат работата, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова. Тя увери, че има достатъчно количество ваксини, а през идната седмица ще бъдат заредени нови количества. "Няма повод за притеснение, не връщаме никой, колегите са инструктирани и има създадени графици за дежурства за да са сме на линия." Директорът на РЗИ успокои, че няма нещо, кой знае колко по-различно в процеса на анти-ковид ваксинирането, спрямо досегашната ваксинация - напр. при поставянето на сезонните анти-грипни ваксини. Над 200 добричлии са записанили за поставяне на ваксина за "зеления коридор" в неделния. Репортер на Про Нюз Добрич бе на място и установи, че част от желаещите да се ваксинират (предимно възрастни хора) идват лично да проверят какви са условията и как могат да се запишат. От дошлите да се информират - граждани от групата над 65 (без изключение), споделят, че се информират предимно от телевизии или радио, и не използват информация от уеб медии, за това и не разполагат с обявения телефон за записване.

От трети март се очаква да заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще могат да заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани.

Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите. Това обясни здравният министър в отговор на журналистически въпрос относно стартирането на „електронната регистратура“.

Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

c