Водещи новини Общество

Заплатите на кметовете в област Добрич – кой, къде и колко

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че кметът на най-малката община в област Добрич, с население от едва  3 797 души според последните данни на НСИ, получава най-високата заплата

Увеличената с 20% заплата на кмета на Крушари Илхан Мюстеджеб, за която Про Нюз Добрич първи съобщи, предизвика много коментари и напрежение.

Припомняме, че на 29.01.2021г., преди да е приет бюджетът на Общината и на фона на пандемия, намалени приходи и много останали без препитание хора, кметът Илхан Мюстеджеб внесе докладна записка в Общинския съвет за определяне размера на заплатата си. Досега тя е била 3100 лева и сега беше увеличена с 20 % на 3720 лева.

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че кметът на най-малката община в областта, с едва  3 797 жители според последните данни на НСИ от 31.12.2019 г., получава най-високата заплата.

3720 лева заплата за кмета на Крушари – въпреки пандемията и срива на приходите

На въпрос какви са причините за увеличението на заплатата му Илхан Мюстеджеб обясни: „Увеличих заплатите на цялата администрация. Месечните възнаграждения на всички кметове и кметски наместници бяха увеличени с 15 до 20 процента. Нали моята заплата трябва да е реципрочна спрямо тези на служителите на общината. Имаме постановление на Министерски съвет, където ни отпускат пари за тези средства и те са за делегирани дейности, каза Мюстеджеб.

Проверка показа, че заплатата на кмета на Балчик  Николай Ангелов е 3300 лева, а населението, което той ръководи, е 19 223 души.

Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево, която е с население 12 768 души, е със заплата от 3036 лв.

Предлагат 3550 лева заплата на кмета на Добрич от 1 януари

Кметът на областния град Добрич Йордан Йорданов получава месечно възнаграждение от 3 200 лева, определено през ноември 2019 г. Сега председателят на Общинския съвет Мая Димитрова предлага кметът да получава 3550 лева. Добрич е с население 82 240 души.

Община Добричка има 20 409 жители. Кметът й Соня Георгиева получава възнаграждение от 3 168 лева, определено с решение на ОбС от 28.11.2019 г. Неотдавна тя обяви, че в условията на пандемия няма да предлага увеличение на заплати.

Месечна заплата от 2750.00лв. гласува Общинският съвет в Каварна на кмета Елена Балтаджиева през януари. Общината има 13 877 жители.

2420 лева е в момента заплатата на кмета на Тервел Симеон Симеонов. На сесията на 25 февруари ще се разгледа възможността тя да се увеличи на 2 900 лева. Община Тервел има 15 222 жители. Община Шабла е една от малките в региона на Добрич. Тя има население от 4 273 души, а кметът й Мариян Жечев получава заплата от 1960 лева.

Follow Me:

Related Posts

  1. пука ми says:

    Единствената връзка на кметовете и съветниците в Кушари със живота в общината са държавните заплати и далаверите които произтичат от служебните им положения.
    Един от тези тарикти не живее в общината. Такива паразитни структури трябва да се закрият а средствата да се ориентират към крещящо нуждаещото се местното население.

  2. They are incompetent! I own and run a large IT company based in the UK, I wrote three emails to various officials in the Krushari area about expanding into the region and opening new offices/call centre and I received no reply from anyone.
    I will look for another location for my business expansion.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *