Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Честване на Деня на лозаря преди 50 години припомня Държавен архив - Добрич

Традициите за отбелязване на 14 февруари, когато честваме Трифон Зарезан (или Ден на Лозаря) напомня Държавният архив в Добрич. Той публикува снимки отпреди почти 50 години, които показват как е честван празникът през 1972 година в АПК „Калиакра” – Каварна.

Отбелязва се не само от лозарите, но и от градинарите и кръчмарите. Този празник е български и се почита с особено голямо вълнение от представителите на мъжкото съсловие.

Знае се, че Свети Трифон е бил мъченик, светец – лечител, като през 248 година след Христа е бил посечен с меч. Той е роден в Малоазиатската провинция Фригия, която се смята за една от прародината на лозата и виното.

На този ден мъжете отиват на лозето, и зарязват лозови пръчки, след което поливат с донесеното вино. Всичко това се прави за да бъде по плодородна годината. Приготвя се обреден хляб и се раздава за здраве. Тази традиция се предава от поколение на поколение. В нашият регион се произвеждат много хубави и ароматни вина. Нека си кажем Наздраве на този хубав българки празник. Празник на хубавото вино!

c