Крими Общество

КАТ: Всеки 16-и шофьор – без колан, близо 23 000 нарушители се засичат само за седмица

След края на първите снежни драми за 2021 година по пътищата на страната, от днес температурите са почти пролетни и е в ход поредната акция на “Пътна полиция”, насочена към контрола на скоростта. За началото ѝ обяви главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП.

По думите му от началото на годината основната причина за произшествията в населените места е несъобразената скорост. Поради същата причина най-често се стига до инциденти и по пътищата I, II и, III клас от републиканската мрежа.

Проверките на пътните полицаи ще продължат до сряда (27 януари), включително. Екипите ще бъдат разположени основно на първокласните пътища и тези от II и III клас.

В края на миналата седмица КАТ стартира подобна акция, при която освен за скоростта, служителите на реда трябваше да следят и за неправоспособни водачи, наличие на задължителна „Гражданска отговорност”, както и за употреба на алкохол и наркотични вещества при управление на МПС. Акцията беше едноседмична и бе синхронизирана със структурите на ЕВРОПОЛ. За седемте дни са били проверени над 37 хиляди моторни превозни средства и повече от 44 хиляди участници в движението.

За неизползване на колан За по-малко от седмица са констатирани над 1400 нарушения от водачи, които не са използвали обезопасителни системи – колани или каски. 

53-ма шофьори са заловени зад волана под въздействието на наркотици. 142-ма от проверените пък се качили в автомобилите след употреба на алкохол. Хванати са и 197 души без книжки.

Само за изминалата година шофьорите, карали със скорост над разрушената, са 1 милион. За изминалата седмица пък, когато се проведе акция “Скорост” в малките населени места, нарушителите са над 22 700.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *