Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Фелдшер от Генерал Тошево спаси живота на жена с тежък алергичен шок

Жена на 52 години от Генерал Тошево беше спасена от екип на филиала на Центъра за спешна медицинска помощ. Минути я деляха от смъртта, категоричен е Тошко Радков, съпруг на Ивелина.

Преди няколко дни жената почувствала болки в черния дроб. Отишла на лекар, гледали я на видеозон, пуснали й клинични изследвания и назначили лечение. Лекарят й предписал антибиотик и болкоуспокояващи.

Още след първия прием на антибиотика се появила треска. Жената пила течен аналгин, след което състоянието й се подобрило. На следващата вечер повикали спешна помощ, тъй като имала температура от 38,6 градуса. Съпругът повикал Бърза помощ. Пристигнал фелдшерът Димитър Алексиев. „Когато видях, че е той, се успокоих“, споделя Тошко.

Медикът дал аналгин и антиалерген, за да засили действието на аналгина. Но, докато линейката се върне във филиала, телефонът отново звъннал. Жената вече имала температура 40,5 градуса. Когато екипът се върнал, тя вече била посиняла. Нямала спомен за случилото се, била неадекватна, неразбираща, не реагирала. Затова се наложило медикът да предприеме необходимата атака, за да се справи с изключително тежкия алергичен шок. Вече в линейката жената дошла в съзнание. Не знаела какво се е случило. Докато стигнат до болницата в Добрич, тя вече била изведена от шока. Екипът от филиала на ЦСМП я предал на медиците от МБАЛ. Сега тя е настанена в хирургично отделение, където я лекуват. В понеделник й предстои операция, съобщи съпругът.

Той благодари на фелдшера Димитър Алексиев и шофьора на линейка за спасения живот на съпругата си. „Изплаших се. Ако не бяха те, само след няколко минути тя щеше да си е отишла. Няколко минути я деляха от смъртта“, сподели още Тошко Радков пред Про Нюз Добрич.

c