Бизнес Водещи новини - дясно Крими Общество

Тенденция: По-малко бракониерски посегателства в региона

снимка: pik.bg

Близо 40 400 проверки са извършили през миналата година служители на СИДП в горските територии на Североизтока, съобщиха от Държавното предприятие. Повечето от тях са на моторни превозни средства – близо 10 000, а над 9 000 са на обекти за добив и съхранение на дървесина.

По време на проверките са конфискувани 600 пространствени кубически метра дърва за огрев, 15 автомобила, 6 коня, 64 каруци, 34 моторни триони и други инструменти за дърводобив.

Най-много опити за нелегален дърводобив и други нарушения в горите са регистрирани по време на отоплителният сезон. На бракониерите са съставени 603 акта, от които 578 са по Закона за горите. Отчита се тенденция към намаляване на посегателствата в държавните горски територии.

От СИДП увериха, че интензивността на проверките в 18-те стопанства на предприятието и през тази година ще продължат, като графиците за всички поделение са готови и утвърдени. Гражданите могат да подават денонощно сигнали на телефон 112 при незаконни сечи, бракониерски лов или непозволено събиране на трюфели и други недървесни горски продукти. Екипът на СИДП благодари на всички, които помагат при опазването на българските гори.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *