Водещи новини Генерал Тошево Крими

9-годишният Стефчо вдишал отровата за мишки, докато спял в дома си в Кардам

Деветгодишният Стефан от село Кардам, Генералтошевско, е вдишал отровата за мишки докато е спял в леглото си в дома им. Това става ясно от обвинителния акт срещу дядото Живко Добрев Иванов.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, днес Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 61-годишния мъж. Той е с две повдигнати обвинения.

Първото е за причинена по непредпазливост смърт на детето, а второто е за средна телесна повреда на сестричката му.

Живко И. живеел в къща в с.Кардам, заедно със съпругата си, дъщеря си Р.М. и шестте й деца. По неустановени по делото начин и време съпругът на дъщеря му, който понастоящем не живеел при тях, в по-ранен момент успял да се сдобие с една метална бутилка, съдържаща таблетки с биоцид „Delicia“, който бил лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда. При контакт с вода този препарат отделя  газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане. 

 На 26.10.2019 г. до обяд Живко И. и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето от мястото му забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко И. решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от зет му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и сложил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого. След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в разтвора от пръст и вода, активното вещество, от което се състояла таблетката – алуминиев фосфид, през замазката, която била достатъчно тънка, започнало да отделя отровния газ фосфин (фосфороводород).

На съд отива дядото на Стефчо от Кардам, починал от отрова за мишки

През деня на 26.10.2019 г.  9-годишният  С. Ж. бил навън /не в стаята, в която спял/ и не бил изложен на действието на фосфина. Около 19,30 часа на 26.10.2019 г., след като всички заедно вечеряли, той и 11- годишната му сестра И.М. се прибрали в стаята, в която спели и си легнали на новата кушетка, като момчето било към стената, т.е. по–близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна на кушетката, т.е. по–далече от дупките. През нощта двете деца  развили следните симптоми: гадене, повръщане, болки в стомаха, тежест в гърдите. С.Ж. успял да стане, събудил дядо си и му казал, че му е зле. Майката на децата спяла в едното от помещенията в пристройката заедно с двете си най-малки деца. Сутринта на 27.10.2019 г. бабата на децата съобщила на дъщеря си, че три от децата – тези, които спят в една стая – С.Ж., Ж.Ж. и И.М. са зле. Тя веднага отишла в стаята, в която били тези деца и видяла, че през нощта са повръщали и че ги болят главите и стомасите. Незабавно се обадила на тел. 112 и помолила да дойде медицински екип. След около 20 минути пристигнал екип на Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Ген. Тошево. С оглед симптомите и оплакванията на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено в резултат на консумация на некачествена храна, и че това тяхно състояние не налага приемането им в болница.

По-късно, тъй като състоянието на двете деца се влошавало, Живко И.  се обадил на тел. 112 с молба отново да дойде медицински екип. В дома им пристигнал дежурният фелдшер, който след като прегледал момчето и разговарял с детето и дядо му, решил, че симптомите отговарят на стомашна колика, която била характерно състояние на деца от тази възраст. След като приел, че става въпрос за стомашна колика, поставил на детето мускулна инжекция и казал, че на следващия ден трябвало задължително да заведат детето при личния му лекар.

Тъй като състоянието на децата продължавало да не е добро, майка им изпратила баща си из селото да намери превоз за децата до болницата в гр. Добрич. Той не намерил и около 22,45 часа се върнал. Малко след това настъпила смъртта на С.Ж.

Отново се обадили на тел. 112  и съобщили, че едното от децата, за състоянието на които са сигнализирали преди това, е починало. Не след дълго отново пристигнал екип на спешна помощ, който констатирал смъртта на момчето и отвел И.М. в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат Живко И. не споменал на никого, включително и на  екипите на спешна помощ.

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на С.Ж. е отравяне с фосфоорганични съединения – с газа фосфин, който бил в летална, т.е. в несъвместима с живота концентрация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *