Бизнес Общество Развлечение

В БГ: 11,5% живеят охолно, останалите – не

Според средния европейски жилищен стандарт, над 41% от българите живеят в пренаселени жилища. Това отчита последното представително проучване на европейската статистическа служба Евростат.

Сред страните-членки на Европейския съюз, по този показател България се нарежда на трето място – след Румъния и Латвия. В тези страни делът на обитателите на пренаселени жилища е съответно малко под 46 и 42 на сто.

Средно за ЕС показателят е 17,2% обитатели на пренаселени жилища. Данните сочат, че най ниски са нивата на пренаселеност в Кипър, малко над 2%, Исландия – 3,2%, Малта – 3,7% и Холандия – 4,8%.

Новите жилища в Добрич са сред най-големите в страната

Изображение

В сравнение с 2010 година картината през 2019 (за която са най-новите данни на Евростат) разкрива, че има спад на пренаселените с обитатели жилища.

За България преди десет години делът им е бил малко над 47 на сто, а за Съюза като цяло 19 процента.

сравнителна графика за делът пренаселено живеещи – за ЕС, България и Румъния / Евростат

Цяло село край Добрич се обедини и купи фургон на семейство, изгубило сина си при пожар

Същевременно Евростат отчита, че в ЕС повече от един на всеки трима души живее в недостатъчно обитавани жилища през 2019, което означава, че жилищата са твърде големи с излишни стаи и по-конкретно излишни спални, съпоставени с нуждите на съответното домакинство.

Делът на обитателите на такива жилища у нас е 11,5%. Държави, където под 15% от населението живеят в такива жилища, които се считат за твърде разточителни за нуждите им, са:

  • Румъния – със 7,7%
  • Латвия – малко под десет на сто,
  • в Италия живеещите сред жилищен лукс са 14,2%

За 10-годишен период, от данните на Евростат е видно, че трайно се увеличава делът на живеещите в България и Румъния на площ, по-голяма от средно-необходимата им.

сравнителна графика за делът на разточително живеещите – за ЕС, България и Румъния / Евростат

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.