Общество

Новите жилища в Добрич са сред най-големите в страната

Добрич е сред областите в страната с най-голяма средна полезна площ на новопостроено жилище. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Североизток.

Изнесените от там данни за въведените в експлоатация нови жилищни сгради през третото тримесечие на годината сочат, че средната полезна площ на ново жилище в областта нараства до 114.5 квадратни метра при 74.2 квадратни метра през юли-септември 2019 година.

В страната се отчита намаление на средната полезна площ – от 97.0 кв. м на 91.6 кв. м за разглеждания период. Добрич е шета сред областите с най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово – 190.9 кв. м, и Русе – 181.5 кв. м, а най-малка – в областите Благоевград – 65.9 кв. м, и Кюстендил – 56.9 кв. метра.

В региона най-висок е делът на апартаментите с три стаи, които достигат 50 на сто от новите жилища. С дял от 25 на сто са четиристайните жилища, а най-нисък е делът на едностайните – 5 на сто.

В област Добрич най-висок е делът на новопостроените жилища с три стаи (50.0%), следват тези с четири стаи (25.0%), а най-нисък е делът на едностайните жилища (5.0%).

За периода юли-септември в областта са въведени в експлоатация 19 нови жилищни сгради – с 9.5 на сто по-малко на годишна база, според статистическите данни.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *