Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

"За" и "против": От 4 януари училищата и детските градини отново отварят врати за най-малките

снимка: БТА

От 4 януари (понеделник) учениците от начален етап в училищата, както и децата в детските градини и ясли се връщат в редовна присъствена форма на обучение. Решението бе обявено от министъра на здравеопазването, на база ежеседмичните анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната.

Очаквано, това предизвика недоволство сред част от родителската, както и сред преподавателската, общности. В последните дни на 2020 година те се обърнаха към министрите на образованието и на здравеопазването с искане училищата да останат затворени поне до края на първия учебен срок (2 февруари - вторник). Доводите им - проучвания, оборващи тезата, че децата не са преносители на заразата. Не един и двама поддръжници на тезата за ненавременната мярка, сред тях и заемащият втори мандат длъжността кмет на Добрич, коментираха през изминалата седмица настоящата ситуация и погрешната посока от страна на властите. Кой официално, кой като родител - общественици заявиха гражданската си позиция, защитавайки преподавателите, обявили се против връщането на работните си места преди те да са *достатъчно безопасни.

Според експертите в Националния оперативен щаб, децата не са основният фактор за пренасяне на заразата. От данните в Единния информационен портал е видно, заразените между 0 и 19 години са 7091 - към 00:00 ч. на 3 януари 2021 г.. Статистически това са 3% от общия брой регистрирани случаи до момента.

През последните няколко дни, специалисти от НОЩ вече обявиха, че очакват повишаване на общия брой нови случаи след коледно-новогодишните празници, но не заради връщането на част от учениците в клас, а заради пренебрегване на въведените от здравното министерство ограничителни мерки - големи празнуващи компании и немалко препълнени ресторанти, както и заради вероятността новият щам на коронавируса да циркулира вече и у нас.

Светлана Василева е новия началник на РУО в Добрич

Нееднократно от Министерство на образованието обявяваха, че в училищата има разработени екшън планове за превключване от присъствена в онлайн форма на обучение и обратно. Същевременно, министър Красимир Вълчев остава поддръжник на тезата, че присъственото обучение няма ефективна алтернатива. На същата позиция са голяма част и от родителите, както и преподавателите с осъзнатост на мисията "учител". Всъщност, те и онлайн работят с достатъчна отдаденост.

МОН: Масова профилактика на зрението на учениците, най-малките се връщат по чиновете от януари

Някои по-паметливи вече припомниха, че "не толкова отдавна и медиците у нас не искаха да рискуват здравето и живота си заради липсата на дисциплина и осъзнатост за сериозността на проблема, както и на ефективни мерки спрямо откровено пренебрегващите противоепидемичните изисквания". Историята не е чак толкова отдавнашна. Дали сценарият ще е сходен - и част от образователното съсловие ще "попадне" в огневата "първа линия" на държавните/общински професии, изправени срещу пандемичното чудовище COVID-19, предстои официално да стане ясно още през идните дни на първата работна седмица за 2021 година. Деликатната моментната разлика е единствено в това, че кабинетът и НОЩ трябва да вземат решрния в условия на стартирал вече у нас първи етап на доброволна имунизация срещу новия коронавирус. Пътните карти (по области и етапи) са изготвени и единствено доставката на ваксини би могла да промени обявеното време, когато учениците от прогимназиален и гимназиален курс, както и студентите, ще се върнат обратно в класните стаи и аудиториите.

(*) До този момент все още не възприета официална дефиниция за абсолютно безопасна (от COVID-19) работна среда.

c