Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

МОН: Масова профилактика на зрението на учениците, най-малките се връщат по чиновете от януари

Има вероятност – както и през миналата година, някои от заложените изпитни теми за матурите след 7-и клас да отпаднат. През идната седмица ще стане ясен механизмът, по който учениците от начален курс ще бъдат върнати по класните стаи.

Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на онлайн среща за проблемите на дистанционното обучение по време на епидемичната обстановка, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

“Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронно обучение. Анализ какво точно от съдържанието ще да влезе ще се прави през март и април.”

Според министър Вълчев, съвременната формула на изпитите все повече измерва осмисленото, а не толкова заученото от учениците.

“Национално външно оценяване след 7-и и 12-и клас категорично ще има, защото е необходимо за завършването на основно и средно образование, както и за продължаване на образованието. “

Красимир Вълчева коментира също, че изпитите след 4-ти и 10-и клас не са задължителни, но са полезни. Според него, излишно се създава стрес и напрежение по темата, както сред учениците, така и сред родителите.

Ключов фактор е ангажираността с ученето и възлагането на повече задачи. Онлайн обучението пък е компенсаторна форма, при моментната извънредната противоепидемична обстановка, подчерта образователният министър.

За да бъде четена за пълноценно завършена – и за децата без компютърна техника, учителите ще работят допълнително с учениците, които не са имали възможност да се включат в онлайн обучението. За най-малките ученици – тези от 1-и до 6-и клас, заниманията ще продължат и през месец юни. Компенсаторното обучение не е новост, всяка година е имало – за учениците, които имат образователни дефицити, припомни Красимир Вълчев.

Що касае формата на обучение от началото на календарната 2021 година – присъствена или дистанционна, министър Вълчев обясни, че приоритетно е връщането в класните стаи на учениците от 1-ви до 4-ти клас. По какъв точно механизъм ще се случи това – яснота ще има след окончателно обсъждане през следващата седмица.

Заради извънредното е-обучение и наложителното стоене пред камерите и мониторите на лаптопи и компютри, министър Вълчев пое ангажимент за масово провеждане на профилактични прегледи за зрението на учениците в страната.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *