Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Заради болен учител 19-годишен от Добрич влезе в час по физика като преподавател

Какво е да си учител на 19 години и да преподаваш на 18-годишни ученици? Това разбра Кристиан Рачев от Добрич, който в продължение на седмица вече води часове по физика в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич.

„Получи се така, че моят учител по физика Атанас Атанасов се разболя и се наложи да отсъства повече от седмица. Аз станах приятел с него докато ми преподаваше. Той ми се обади и ме помоли да го заместя. Приех, защото го уважавам, уважавам и училището и мога да дам от себе си на гимназията”, споделя младежът. Така от понеделник той е нередовен учител по предмета. Влиза в 10 паралелки в 9, 10 и 12 клас.  

Споделя, че първите му стъпки в учителската професия са успешни. На учениците, някои само с година по-малки от него, им е много интересно. Смята, че това се дължи на възрастта му, защото има много общо с тях, с повечето се познава. „На мен също ми е много интересно да говоря с учениците, да разбирам как е в училището по време на пандемията, как са се променили нещата. Преподавам си урока, добавям нещо и от себе си, така че да привлека интереса им”, обяснява Кристиан.

Учителите в Езикова гимназия, които до скоро са му преподавали, а сега е един вид техен колега, също го приемат добре. „Казват ми приятни думи, поздравяват ме. Виждам, че им е малко неудобно, но това е разбираемо”, обяснява младежът. И допълва , че докато е бил ученик в гимназията е имал  добри отношения с учителите, уважавал ги е, внимавал е в часовете. Приятно им е да си говорим в учителската стая, допълва той.

Бивш ученик на Езикова гимназия в Добрич преподава физика в родното училище

Кристиан не крие, че се чувства изключително странно. По думите му никога не е предполагал, че ще застане зад катедрата и ще преподава. Особено на такава възраст, и то в родното училище. Признава честно, че ако трябва да пише оценки ще му е трудно да бъде обективен, защото някои от учениците са негови приятели и трудно би изключил този факт.  

„Физиката ми беше един от любимите предмети, с г-н Атанасова часовете бяха много интересни и винаги научавах нещо ново. Почти никога не съм се подготвял в къщи, защото научавах в час това, което ми трябва, запомнях изключително лесно”, споделя младежът. Да преподава също му е лесно. Разказва, че в къщи се подготвя като прочита урока и измисля най-лесния начин, по който би могъл да го предаде на хора, които не се занимават с физика толкова задълбочено. Почти всеки ден звъни на Атанасов и се допитва до него. Опитвам се да не го притеснявам твърде много, все пак е болен, но има някои моменти, в които той знае много повече от мен, посочва младият учител.

Ученик от Езикова гимназия в Добрич с първа награда от състезание по физика

Най-трудно му е да се организира, защото влиза в много класове, които може да имат различни уроци. Трябваше да намеря първо три учебника, за да видя какви са уроците, които ще преподавам, обяснява младежът.

Едновременно с преподаването в ЕГ „Гео Милев” Кристиан учи и онлайн. Той е студен първа година в специалност Компютърни науки в университет в Нюкасъл, Англия. Споделя, че това винаги му е било интересно, винаги се е занимавал с технологии, с наука. По думите му в компютърните науки има много физика и това много му помага. Смята, че свързаните с тези науки професии имат голямо бъдеще. „Кандидатствах онлайн, написах писмо, представих всичките си квалификации и го изпратих на университети в чужбина. Приеха ме в три, избрах този в Нюкасъл. В България не съм кандидатствал. Ако не ме бяха приели обаче в чужбина веднага щях да кандидатствам в Софийския университет”, разказва младежът.

Кристиян Рачев /крайният вдясно/ и преподавателят му по физика Атанас Атанасов

И обяснява: „В момента има много нови проучвания с компютърните науки за това как компютрите и хората могат да бъдат интегрирани по-лесно, т. е. виждаме как голяма част от населението използват компютрите на много високо ниво, а други много повърхностно. Моя цел е да направя така, че всеки да може да използва компютрите до пълния им потенциал дори и да не знае много”.

Младежът споделя, че заради пандемията от самото начало учи онлайн и много съжалява за това. Онлайн е обучението за всички студенти в университета му, дори за тези, които живеят в Англия. Не е посещавал Нюкасъл и няма търпение лекциите да станат присъствени.

Като ученик Кристиан е носител на много награди от състезания и олимпиади. Явявал се е на такива по химия, физика, математика, философия…  Като най-голям успех определя третото си място и лауреатска степен на Националната олимпиада по информационни технологии. Носител е и на наградата „Джон Атанасов”, която се връчва на изявени ученици. Миналата година е отличен от президента Румен Радев. Кристиан обяснява, че наградата на държавния глава се дава всяка година на ученици, които са се справяли добре в науката, в информационните технологии, физиката, химията и т. н. „Това е отличие не само за ученика, но и за учителя. Заедно с г-н Атанасов кандидатствахме и я спечелихме. Той описа всичките ми постижения и как ми е помогнал”. Младежът обяснява, че наградата е много престижна и представлява грамота, подписана от президента, в папка с герба на България.

Засега учителската професия се харесва на Кристиан. „Харесва ми, защото има хора, които научават много неща с моя помощ”, споделя той. Посочва обаче, че ако трябва да е честен, не би се ориентирал към учителската професия. „Бих искал да създавам неща и да проучвам. Да работя самостоятелно”, обяснява младежът.

c