Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Три майки с Covid-19 родиха здрави бебета в болницата в Добрич

В болницата в Добрич няма нито едно бебе, родено с Covid-19. Три родилки са били заразени по време на раждането, но техните бебета са здрави. Това съобщи за Про Нюз Добрич завеждащият отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Заболяването при майките е протекло без проблеми, с лека хрема, като обикновена настинка. Нито една не е имала усложнение заради вируса. Обикновено са млади жени, затова и по-леко прекарват вируса, коментира той.

Бум на абортите в Добрич заради пандемията от Covid-19

Все още АГ отделението е „чисто“ от Covid-19. Единствените случаи на заразени членове на персонала са станали по време на отпуските им.

Д-р Петев очаква броят на новородените в болницата в Добрич тази година да е много близък до миналогодишния, който беше 877 бебета. Родилките са били на възраст между 14 и 47 години.

Тази година проплакаха две тройки близнаци. Нещо, което не се беше случвало през последните десет години.

Опасенията на д-р Петев са, че през следващата година числото ще е много по-малко, тъй като заради коронавируса много майки решават да направят аборт. Освен това има и много медикаментозни аборти, които не влизат в никаква статистика. През 2021 година той очаква рекорден спад на раждаемостта.

c