Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Бум на абортите в Добрич заради пандемията от Covid-19

Рекордно ниска раждаемост през 2021 година в Добрич очаква завеждащият отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ д-р Ивайло Петев.

Пред Про Нюз Добрич той коментира, че след началото на пандемията се отчита спад на раждаемостта.

„Цифрите  опровергават това, което масово се говореше, че ще има много бебета, защото хората ще си стоят вкъщи. Раждаемостта пада, а се увеличава броят на абортите. Това е нещо, което е факт и в нашия град“, каза д-р Петев.

По думите му в момента броят на абортите е около 60 % спрямо броя на ражданията през последните шест месеца. Но това са само абортите, които са извършени в болницата. Такива се правят и в други лечебни заведения в областта, включително и извън нея. Има и нов начин за прекъсване на бременност – медикаментозен аборт, за който няма точна статистика.

„Според мен, колкото деца се раждат, толкова аборти се правят, да не е и повече“, каза д-р Петев.

Обясни, че в условията на подем ражданията се увеличават. В условията на регрес - намаляват.

„Като цяло, раждаемостта, специално в нашия град, е пряко зависима от много неща. Всички забелязваме, че градът се обезлюдява. Виждаме каква колона от коли сутрин има по посока Варна. И се чудим защо е това – може би, това заслужаваме – да не живеем в нашия град“, коментира лекаят.

Според него през следващата година в Добрич ще има рекордно ниска раждаемост. Това се наблюдава и в момента, видно от броя на новорегистрирани бременни – навсякъде има спад от 20, 30, дори 50% на някои места. Все се надяваме да е нещо моментно, но, докато има икономическа криза, раждаемостта ще е ниска. В условия на война раждаемост има ли?“, коментира д-р Ивайло Петев.

От разговорите с майките той обобщава, че несигурността е основната причина за абортите. Разказа за пациентка, която е имала двуплодна бременност, но обяснила, че няма да има възможност да се грижи за двете деца и бременността й е била прекъсната.

„А е желана. И това са неща, които се случват все повече и повече. Масово хората остават без работа, с намалени доходи, с абсолютна несигурност. Нито един родител не иска детето му да живее в мизерия, да се чуди дали ще има пари да му купи маратонки, учебници“, сподели още лекарят.

c