Водещи новини - дясно Общество

БДЖ пусна чисто нови локомотиви, засега не стигат до гарата в Добрич

Днес в 18.45 часа във Варна пристигна влак  8651 от София през Пловдив, обслужван от чисто нов локомотив, произведен от фирмата „Сименс“ – серия 1080.035 „Хан Аспарух“. Локомотивът отвътре наподобява космически кораб, споделят за Интернет настоящи и бивши служители в БДЖ.

Новите локомотиви на БДЖ вече са официално в движение от днес /22-ри декември/, като всекидневно ще обслужват композиции на бързи влакове по направленията София-Бургас-София и София-Варна-София. Композициите са съставени от 15 чисто ново рециклирани вагони във вагоноремонтните заводи в България, като първите 4 от тях вече са включени в съставите на влаковете.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков отбеляза, че до средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната.

Всичките нови локомотиви Smartron ще бъдат кръщавани на български владетели, като на всеки един от тях има специфичен QR код, при сканирането на който всеки любопитен потребител на Smart мобилни телефони може да научи повече за историята на самия владетел, на когото е наименуван локомотива. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки един от локомотивите ще бъде изобразена по една буква от глаголицата, което ще бъде в знак на почит към богатата и славна история на България.

Засега новите локомотиви не обслужват линията до Добрич. Дали това ще се случи в жп гарата в града не знаят.

От там съобщиха, че вече е възстановено движението на влаковете и не се налага пътниците да бъдат транспортирани до Варна с автобуси, както през последните два месеца.


Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *